Odpowiednia podaż produktów bogatych w błonnik chroni przed zaparciami i schorzeniami w obrębie układu trawiennego, dlatego warto wzbogacić o nie codzienny jadłospis. Jak przekonują eksperci ze Światowej Organizacji Zdrowia, osoby dorosłe powinny spożywać około 20-40 g błonnika dziennie. Taka dawka błonnika wymaga zwykle włączenia do diety żywności nieprzetworzonej lub niskoprzetworzonej oraz spożywania dużych ilości wody. Pamiętajmy, że błonnik przyjmowany w znacznych ilościach może negatywnie wpływać na skuteczność niektórych środków farmakologicznych.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?