Potrawy wigilijne - lista, przepisy. Tu znajdziesz przepisy następujące potrawy wigilijne:
- Śledź po żydowsku
- Babcine pierogi
- Niedyszyński karp w galarecie
- Tatar z łososia na placuszkach
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Rolada szpinakowa z łososiem
- Wigilijna zupa grzybowa
- Wigilijny karp nadziewany i zapiekany
- Wigilijna ryba po wileńsku
- Śledzie z rodzynkami
- Wigilijny barszcz grzybowy
- Wigilijny rosół z łbów karpia z fasolą
- Ryba po grecku
- Kapusta z grochem
- Sałatka śledziowa
- Pierogi z soczewicą
- Świąteczny sernik bożonarodzeniowy
- Pieczony drożdżowy kwiat gwieździsty
- Pasztet warzywny
- Wigilijna gałązka
Potrawy wigilijne. Przepisy z kół gospodyń wiejskich!
Śledź po żydowsku
Składniki:
500 g śledzi, 300 g cebuli, 100 g rodzynek, koncentrat, cytryna, cukier, olej.
Sposób przygotowania:
Śledzie wymoczyć, skropić sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć bez zrumienienia, podlać wodą i udusić do miękkości. Rodzynki namoczyć i dodać do cebuli, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Przyprawić cukrem, sokiem z cytryny. Na półmisku ułożyć śledzie pokrojone w paseczki, przykryć pierzynką, udekorować cytryną. Pierzynka powinna mieć smak słodko-kwaśny.
Babcine pierogi
Składniki:
Ciasto: 1 kg mąki, 3 jaja, olej, woda.
Farsz: grzyby, kapusta kiszona, cebula.
Sposób przygotowania:
Farsz:
Ugotować do miękkości grzyby i kapustę, a następnie je zemleć. Przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę na maśle i dodać do reszty. Przyprawić do smaku.
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, wbić jaja oraz wlać olej i wodę. Całość zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wałkować na cienki placek i szklanką wyciąć z niego kółka, nałożyć na nie farsz i ulepić pierogi. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wrzucić pierogi, poczekać, aż wypłyną na powierzchnię. Pierogi podać z podsmażoną na maśle cebulką.
Potrawy wigilijne. Lista najsmaczniejszych potraw na wigilijny stół
Niedyszyński karp w galarecie
Składniki:
1 kg karpia, włoszczyzna i cebula, 1 opakowanie żelatyny, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, sól, cukier, pieprz.
Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić na kawałki i dodać pokrojoną cebulę. Warzywa zalać 1 litrem wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Doprawić według smaku.
Gotować wywar, aż warzywa zmiękną,
wyłowić marchewkę (do dekoracji). Do wywaru wrzucić głowę i płetwy, gotować.
Po 10 minutach włożyć dzwonka karpia i gotować kolejne 20 minut. Wyjąć kawałki ryby, odsączyć, usunąć ości. Głowę i płetwy wyrzucić, wywar przecedzić przez sito. Rozpuścić w nim żelatynę. Wystudzić i ponownie przecedzić. Karpia ułożyć na półmisku i zalać galaretą. Udekorować i wstawić do lodówki, by całość zastygła.
Tatar z łososia na placuszkach
Składniki:
Tatar: 100 g łososia, 1 papryka czerwona,
1 cebula czerwona, 3 ogórki kiszone, koperek, 2-3 łyżki majonezu.
Placuszki: 5 ziemniaków, 2 łyżki mąki pszennej, 2 jajka, pół cebuli, sól, pieprz, trochę vegety.
Sposób przygotowania:
Tatar: Wszystkie warzywa drobno pokroić. Dodać łososia i drobno posiekany koperek, na końcu majonez. Całość dokładnie wymieszać.
Placuszki: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, mąkę, drobno posiekaną cebulkę, sól, pieprz i trochę vegety do smaku. Placuszki smażyć na oleju. Kiedy ostygną, wyłożyć na talerzu dookoła. Na placuszkach ułożyć tatar. Dowolnie udekorować.
Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto na pierogi: 4 szklanki mąki, 2 łyże-czki soli, 1 łyżka oleju, 2 szklanki ciepłej wody. Farsz: 1 litr suszonych grzybów, 1 kg kiszonej kapusty, 1 marchewka, 1 pietruszka, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, 3 cebule.
Sposób przygotowania:
Farsz: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na min. 6 godzin. Zagotować, dodać marchew i pietruszkę, gotować do miękkości, doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować w 300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli (ok. 45-60 min), odcisnąć. Grzyby z warzywami odcisnąć z wywaru. Razem z kapustą zemleć w maszynce o dużych oczkach lub drobno posiekać. Zeszkloną na oleju cebulę, dodać do farszu, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać, dodać sól i olej. Dodając wodę, wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką, by odpoczęło. Rozwałkować, wycinać kółeczka i po nałożeniu farszu lepić pierogi. Gotować je do miękkości (ok. 3-5 min).
PRZEPISY NA NAJSMACZNIEJSZE POTRAWY WIGILIJNE
Rolada szpinakowa z łososiem
Składniki:
300 g mrożonego szpinaku, 3 jajka, 200 g łososia wędzonego, 1 opakowanie serka śmietankowego, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, łyżka świeżego koperku.
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek, szpinak zmiksować z czosnkiem, żółtkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać pianę z białek z masą szpinakową.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać na nią masę szpinakową, rozsmarować na całej powierzchni, tak by utworzył się dość duży prostokąt. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu ciasto zostawić na 5 minut do ostygnięcia, a następnie obrócić je na stole i zdjąć papier do pieczenia. Serek wymieszać z posiekanym koperkiem i ewentualnie doprawić do smaku, np. chrzanem. Doprawiony serek rozsmarować na upieczonym cieście szpinakowym. Na serku poukładać plastry wędzonego łososia. Całość zrolować, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki.
Wigilijna zupa grzybowa
Składniki:
1½ szklanki grzybów suszonych, 4 litry wody, 1 szklanka kaszy jęczmiennej - średniej, 2 łyżki śmietany, sól, pieprz
vegeta, maggi, łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Grzyby należy namoczyć, a następnie ugotować (wody nie wylewać, w niej będzie gotowana kasza). Do garnka z ugotowanymi grzybami dodać kaszę jęczmienną i ugotować ją do miękkości. Przyprawić solą, pieprzem, vegetą, maggi do smaku. Po ugotowaniu dodać trochę śmietany, tak aby była lekko kwaskowa. Zupa powinna być rzadka - zdradza swój przepis pani Barbara Belka ze Stowarzyszenia Rozwojowa Wieś w gminie Sulmierzyce.
Potrawy wigilijne. Lista najsmaczniejszych potraw na wigilijny stół
Wigilijny karp nadziewany i zapiekany
Składniki:
1-1½ kg karpia, cebula
Nadzienie:
15 dag pieczarek, jajko, łyżka masła
bułka, ½ szklanki mleka, olej do pieczenia,
natka pietruszki, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Sprawionego karpia posolić, obłożyć cebulą, pozostawić na godzinę. Sporządzić farsz: bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, wymieszać z masłem, jajem, posiekaną natką i przyprawami. Na koniec dodać poszatkowane pieczarki, wcześniej uduszone w maśle i schłodzone. Karpia lekko osuszyć, napełnić farszem, spiąć wykałaczką lub zszyć. W żaroodpornym półmisku rozgrzać olej lub margarynę, ułożyć karpia, naciąć kilkakrotnie nożem w poprzek jego mięśnie, obłożyć masłem i wstawić do gorącego piekarnika na 45-60 minut. W czasie pieczenia rybę często polewać sosem z dna naczynia. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody.
Wigilijna ryba po wileńsku
Składniki:
½ kg ryby
Zalewa:
1 szklanka wody, 4 średnie cebule,
⅓ szklanki octu, ¼ szklanki oleju, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru.
Ciasto naleśnikowe:
2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej, szczypta proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
Rybę pokroić w kawałki (około 5 cm), następnie posolić i usmażyć w cieście naleśnikowym. Zalewę gotować około 15 minut. Zestawić z ognia. Dodać mały słoiczek keczupu łagodnego (Kotlin), nie gotować. Wszystko dokładnie wymieszać i ostudzić. Przekładać w naczyniu: warstwa ryby, warstwa zalewy i tak do końca. Ryba powinna być cała pokryta zalewą. Na koniec należy ją przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny - zdradza swój przepis Ewa Kowalska.
POTRAWY WIGILIJNE: NAJCIEKAWSZE PRZEPISY
Śledzie z rodzynkami
Składniki:
3 płaty śledziowe a’la matias, 2 duże cebule, garść rodzynek, 3 łyżki przecieru
pomidorowego, 1 łyżka miodu wielokwiatowego, olej, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Śledzie moczyć w zimnej wodzie ok. 1 godziny. Odlać płyn, osuszyć śledzie i pokroić w plastry. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na min. 30 minut. Odsączyć je. Cebulę pokroić w pióra i wrzucić na 3 łyżki zimnego oleju na patelni. Dusić pod przykryciem, by była szklista (nie może się przysmażyć). Gdy cebula się zeszkli, dodać odsączone rodzynki, koncentrat pomidorowy i miód. Doprawić solą (pamiętając, że śledzie są słone) i sporą ilością mielonego pieprzu. Dusić jeszcze kilka minut. Ostudzić. W pojemniku ułożyć na przemian cebulę z dodatkami i śledzie (ostatnia ma być cebula). Przykryć i odstawić do lodówki na min. dzień (najlepiej dwa).
Wigilijny barszcz grzybowy (porcja na cztery osoby)
Składniki: 10-15 sztuk grzybów suszonych, 5 liści laurowych, 8 ziaren ziela angielskiego, 1 cebula, olej do smażenia, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Grzyby suszone namoczyć na noc w zimnej wodzie (ok. 2 litrów). Następnego dnia ugotować grzyby w tej samej wodzie. Gotować ok. 15 min. Grzyby wyjąć, osączyć. Wywar uzupełnić wodą, dodać kilka liści laurowych, ziele angielskie pogniecione w moździerzu, zeszkloną na oleju cebulę. Gotować ok. 25 minut. Doprawić dobrze solą i pieprzem do smaku. Na koniec zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Dodać kilka pokrojonych grzybów w paski. Podawać z podsmażonymi pierogami.
Dodatkowo:
Grzyby wyjęte z wywaru obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Podawać oddzielnie.
Najlepsze potrawy wigilijne. Sprawdź, co podać na wigilijny stół!
Wigilijny rosół z łbów karpia z fasolą (porcja na pięć osób)
Składniki:
2-3 łby z karpia (dobrze wyczyszczone), 250 g fasoli średniej lub fasoli Jaś, marchew, pietruszka, seler, duży por, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe
sól, vegeta, maggi.
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej namoczyć fasolę w zimnej wodzie. Następnego dnia ugotować fasolę.
Łby z karpia wrzucić do wrzącej wody (ok. 3 litrów), dodać włoszczyznę z dużą ilością pora, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe, sól do smaku, vegetę i maggi.
Łby gotować na wolnym ogniu do chwili, aż włoszczyzna będzie miękka.
Rosoł podawać z fasolką średnią lub Jaśkiem, przyozdobiony pokrojoną w kostkę marchewką i zieloną pietruszką.
CZYTAJ: Życzenia bożonarodzeniowe. Życzenia SMS na Boże Narodzenie i Nowy Rok. Najlepsze życzenia świąteczne
Ryba po grecku
Składniki:
1 kg filetów z ryby (najlepszy będzie dorsz lub mintaj), 2 cebule, 2-3 marchewki, ½ selera, 1 pietruszka, 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1½ szklanki mąki pszennej, olej do smażenia, 2 jajka, szklanka wody, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Jajko roztrzepać z solą i pieprzem. Filety rybne pokroić na kawałki (o długości około 5-7 cm). Obtoczyć filety najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mące. Smażyć filety na rozgrzanym oleju do złocistego koloru. Rybę odstawić do wystygnięcia. Cebulę obrać i posiekać, a następnie przesmażyć. Marchew, pietruszkę i selera obrać. Warzywa zetrzeć na grubej tarce. Dodać je do cebuli. Dodać również wodę, sól, pieprz. Dusić wszystko na niewielkim ogniu przez 30-40 minut (aż warzywa zmiękną). Dodać przecier pomidorowy i dusić przez kolejne 5 minut. Na półmisek wykładać naprzemiennie rybę i warzywa.
Potrawy wigilijne. Przepisy z kół gospodyń wiejskich!
Kapusta z grochem
Składniki:
1 kg kapusty kiszonej, ½ kg grochu łupanego, 1 średnia cebula, 2 łyżki masła, 2 liście laurowe, sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Groch zalać wodą i moczyć ok. godziny, a następnie w tej samej wodzie gotować do miękkości. Kapustę pokroić na mniejsze części, jeśli jest bardzo kwaśna, to wypłukać, a następnie gotować do miękkości. Dodać liście laurowe i przesmażoną na maśle cebulę. Po ugotowaniu połączyć kapustę z grochem i jeszcze chwilę gotować, ciągle mieszając. Do kapusty z grochem można dodać wysmażoną słoninę lub boczek.
Potrawy wigilijne - Wigilia 2017
Sałatka śledziowa
Składniki:
4 filety śledziowe, 1 czerwona papryka, 2-3 kwaszone ogórki, 2 cebule, kukurydza, sos włoski, olej, pieprz.
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe wymoczyć, pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w pióra i sparzyć. Paprykę pokroić w słupki, podobnie ogórek. Składniki sałatki wymieszać, doprawić do smaku.
Pierogi z soczewicą
Składniki:
1 kg mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 1 jajko, 1 kg mięsa wieprzowego, 400 g soczewicy ugotowanej, pieprz, sól, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie, 1 marchew, 1 seler, 1 pietruszka.
Sposób przygotowania:
Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i wbić tam jajko, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować cienko. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, na środku każdego kółka ułożyć farsz i zalepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie przez 5 minut.
Farsz: Mięso zalać lekko posoloną wodą. Wrzucić warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować mięso na wolnym ogniu, aż będzie miękkie. Po ugotowaniu ostudzić je i zemleć. Wrzucić do mięsa soczewicę, przyprawić solą i pieprzem.
Świąteczny sernik bożonarodzeniowy
Składniki:
Ciasto: 2 szklanki mąki, ½ szklanki cukru
½ paczki masła łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 2 żółtka.
Masa serowa: 1¼ kg sera białego, 8 jaj
1⅓
szklanki cukru, 1 budyń śmietankowy
1 paczka masła, 1 szklanka mleka.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić. ⅔ przeznaczone na spód sernika włożyć do lodówki, ⅓ ciasta włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. 8 żółtek utrzeć z cukrem. Dodać do nich pozostałe składniki masy serowej i wymieszać. 8 białek ubić na sztywno, lekko wymieszać z pozostałą masą. Gotową masę wylać na ciasto z lodówki. Na wierzch masy serowej zetrzeć zamrożone ciasto na tarce o dużych oczkach. Piec w nagrzanym piekarniku około godziny w temperaturze 150 stopni C. Wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki, sernik musi pozostać w piekarniku do wystygnięcia.
Pieczony drożdżowy kwiat gwieździsty
Składniki:
2½ szklanki mąki pszennej, 1 szklanka ciepłego mleka, 15 g świeżych drożdży, 50 g cukru, 100 g roztopionego masła, sól, cukier puder, powidła.
Sposób przygotowania:
W mleku rozpuścić drożdże. Dodać cukier i 5 łyżek mąki. Zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, aż drożdże zaczną wyrastać. Dodać do reszty mąki. Dodać roztopione masło i sól. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na okrągło. Przenieść warstwę na blachę. Posmarować powidłami, zostawiając puste 2 cm brzegu. Nałożyć drugą warstwę. Naciąć na osiem części i zawinąć, formując gwiazdę. Odstawić ciasto na pół godziny w ciepłym miejscu i posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C od 20 do 25 minut. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Pasztet warzywny
Składniki:
Na jedną keksówkę: 2-2½ szklanki kaszy jaglanej, 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych lub włoskich, por (biała część), 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 laski selera naciowego, 2 ząbki czosnku, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka suszonej pietruszki, ½ łyżeczki lubczyku, ½ łyżeczki tymianku, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, suszone grzyby, 100 ml oliwy.
Sposób przygotowania:
W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego w talarki pora, liście laurowe, ziele angielskie i smażyć na niewielkim ogniu, aż por będzie szklisty i miękki. Marchewki i pietruszki obrać, zetrzeć na tarce, seler naciowy pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Kiedy por będzie gotowy, wyjąć ziele angielskie oraz liście laurowe, dodać warzywa, dusić na małym ogniu przez
10-15 min. Miękkie warzywa przełożyć do miski, dodać ugotowaną kaszę (można ją przed gotowaniem nieco prażyć na suchej patelni), orzechy, grzyby, oliwę, pozostałe przyprawy i zemleć na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do keksówki posmarowanej oliwą, piec przez 30-45 min w temp. 180-200 st. C.
Wigilijna gałązka
Ciasto: 1 kg mąki, 6 żółtek, 150 g margaryny, ½ l ciepłego mleka, 100 g drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli.
Farsz: ok. 1 kg świeżych gotowanych grzybów, ok. 1 i ½ kg kapusty koszonej, 1 cebula.
Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, cząber, sól, pieprz, majeranek, kminek.
Sposób przygotowania:
Zagotować kapustę z liściem laurowym i zielem angielskim. Po ugotowaniu odlać wodę, kapustę wycisnąć, następnie przepuścić przez maszynkę o dużych oczkach. Ugotowane grzyby też przepuścić przez maszynkę, dodać zeszkloną cebulę, doprawić przyprawami do smaku.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim margarynę. Drożdże posypać cukrem i chwilę poczekać, aż się rozpuszczą. Następnie wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od dłoni. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, podzielić na 3 lub 4 części. Rozwałkować na prostokąt 40x30 cm, nałożyć farsz, zwinąć jak makowiec, następnie naciąć co 2 cm. Kawałki ciasta przechylić jeden w prawo, drugi w lewo. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C ok. 40-50 minut. Udekorować według uznania.
Wigilia na diecie. Ile kalorii mają świąteczne potrawy? -
Źródło: Agencja TVN
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?