Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rolnicy z gminy Lipnica Murowana uczyli w Krakowie, jak samodzielnie wypiekać chleb

Paweł Michalczyk
Paweł Michalczyk
Warsztaty z pieczenia chleba zorganizowane przez lipnickich gospodarzy w Krakowie
Warsztaty z pieczenia chleba zorganizowane przez lipnickich gospodarzy w Krakowie materiały prasowe
Stowarzyszenie Lipnickie Dary Natury z Lipnicy Górnej zakończyło cykl warsztatów plenerowych „Sami chleb pieczemy, ideę Zero Waste stosujemy!”. Miały one miejsce w Krakowie na Targu Pietruszkowym. Wydarzenie było współfinansowane z funduszy wojewódzkich.

Na Bocheńcu w Jadownikach stanęła wieża radiokomunikacyjna

emisja bez ograniczeń wiekowych

Dla rolników z gminy Lipnica Murowana warsztaty były świetną okazją, żeby bezpośrednio dotrzeć do nowych klientów. Stoisko na Targu Pietruszkowym za każdym razem cieszyło się dużym zainteresowaniem. Rolnicy nie tylko odpowiadali na pytania, ale i prezentowali różne rodzaje mąki, a także dzielili się z chętnymi zakwasem i mąką zgodnie z duchem Zero Waste – zainteresowani musieli mieć ze sobą własne opakowanie. Warsztatom towarzyszyły degustacje znakomitych wypieków.

– Nasza misja to propagowanie idei Zero Waste i minimalizacja produkcji zbędnych odpadów. Jednym z naszych sposobów na osiągnięcie tego celu jest samodzielne pieczenie chleba oraz wspieranie lokalnych rolników. Na naszym stoisku mieszkańcy regionu otrzymali cenne wskazówki oraz w praktyce poszerzali wiedzę – podkreślają inicjatorzy projektu ze Stowarzyszenia Lipnickie Dary Natury.

Osoby, które odwiedziły stoisko, dowiedziały się m.in., że mąka żytnia jest bogata w błonnik, witaminę B i składniki mineralne, a przy tym nadaje potrawom charakterystyczny smak i aromat. Poza tym pieczywo z mąki żytniej dłużej utrzymuje świeżość.

Ważnym aspektem warsztatów było uwrażliwienie na problem marnowanej żywności, której kupujemy znacznie więcej, niż jesteśmy w stanie spożyć. W efekcie kilka milionów ton jedzenia trafia do kosza. Lokalnie kupowana mąka, wsypywana do pojemników konsumentów, nie tylko daje świeży produkt, ale pozwala na ograniczanie odpadów (opakowania z produkcji masowej) oraz ślad węglowy ze względu na eliminację transportu na duże odległości.

Masz informacje? Nasza Redakcja czeka na #SYGNAŁ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na bochnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto