Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
858 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Co zrobić z czerstwego chleba? Nie musisz go wyrzucać
Czasem nie jesteśmy w stanie zjeść całego chleba od razu. Można podzielić go na porcje i zamrozić. Można też poszukać kilku prostych metod na przywrócenie mu...
Jak wykorzystać obierki z ziemniaków? 7 prostych dań może zaskoczyć
Prawdopodobnie nie ma bardziej uniwersalnego warzywa niż ziemniak. Można przygotowywać z niego słone potrawy i dodawać do ciast i deserów. Nie od dziś wiadomo,...
Co zrobić z olejem po smażeniu? Nie rób jednej rzeczy!
Wiele osób może się zastanawiać, co zrobić z olejem po smażeniu pączków i faworków. Warto wiedzieć, co zrobić z olejem i jak go utylizować oraz ile razy można...
Ile kosztowały kiedyś masło, mleko i jajka? Sprawdź, jak zmieniały się ceny żywności
Ceny żywności zmieniały się w Polsce z dekady na dekadę. Cukier, masło, chleb, szynka i ser żółty to jedne z podstawowych produktów, których cena najszybciej...
Suszona ryba, pieczony dzik i wino. Co jedli Wikingowie?
Wikingowie to wojownicy zamieszkujący tereny Skandynawii od VIII wieku. Zainteresowanie tym społeczeństwem wzrosło w ostatnich latach wraz z emisją serialu...
Rosyjska restauracja krytykowana w sieci. Znany pisarz stanął w obronie
Restauracja Skamiejka znajduje się przy warszawskiej Pradze. Ostatnio wzbudziła wiele emocji, które wiązały się z atakiem wojsk rosyjskich na Ukrainę. Na pomoc...
Najciekawsze restauracje w Polsce po „Kuchennych Rewolucjach”
„Kuchenne Rewolucje”, które możemy oglądać w telewizji od 2010 roku, to prawdziwy fenomen. Nowy sezon już 3 marca 2022 roku o 21.35. Cały czas rośnie liczba...
Top Chef Marcin Przybysz przybliża dania na Wielki Post. Ser z migdałów i nie tylko
Wielki Post w kościele katolickim trwa od Środy Popielcowej (2 marca 2022) do Wielkiej Soboty (16 kwietnia). Przez 40 dni wierni rezygnowali z jedzenia mięsa i...
Próbowaliście kiedyś gruszek pięknej Heleny w karmelu? Mamy przepisy na zdrowe desery
Czy deser może być zdrowy? Oczywiście, że tak. Czy zawsze muszą się z nim wiązać wyrzuty sumienia? Oczywiście, że nie. Można znaleźć przepisy na zdrowe desery...