Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pańska skórka to specjał przygotowywany na Wszystkich...
fot. Szymon Starnawski/archiwum Polska Press

Co można zjeść na cmentarzu? Niektóre przysmaki były znane jeszcze w czasach PRL-u. Poznaj regionalne produkty na Wszystkich Świętych

Pańska skórka

Pańska skórka to specjał przygotowywany na Wszystkich Świętych znany w Warszawie i okolicach. Receptura na ten mały, biało-różowy cukierek jest znana tylko kilku rodzinom, które pilnie strzegą sekretu.

W Słowniku Języka Polskiego z 1908 roku można przeczytać, że pańska skórka to „słodkie ciastko ślazowe, sprzedawane w tabliczkach po aptekach, jako środek od kaszlu lub jako przysmak”. W kolejnej edycji słownika uznawano ją już raczej jako przysmak, aniżeli lek. Pojawiły się też informacje o składzie pańskiej skórki, w której miały się znaleźć guma arabska, cukier, białko jajka i olejek kwiatu pomarańczy.

Zobacz również

Górnik Zabrze: Ogloszono konkurs na stanowisko prezesa. Z ważnym zastrzeżeniem

NOWE
Górnik Zabrze: Ogloszono konkurs na stanowisko prezesa. Z ważnym zastrzeżeniem

Władze województwa zachodniopomorskiego wybrane. W zarządzie trzy nowe osoby

Władze województwa zachodniopomorskiego wybrane. W zarządzie trzy nowe osoby

Polecamy

Nie uwierzysz, co zrobiła ta turystka! „Kozica górska”. TOPR-owcy łapią się za głowy!

Nie uwierzysz, co zrobiła ta turystka! „Kozica górska”. TOPR-owcy łapią się za głowy!

GIF wycofał kolejny lek. Ostrzeżenie przed realnym zagrożeniem dla zdrowia

GIF wycofał kolejny lek. Ostrzeżenie przed realnym zagrożeniem dla zdrowia

Niebezpiecznego starca możesz spotkać wszędzie. Uważaj na niego, bo jest toksyczny!

Niebezpiecznego starca możesz spotkać wszędzie. Uważaj na niego, bo jest toksyczny!