Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czym zaskoczyć gości na Wielkanoc, czyli 10 oryginalnych dań na święta. Oto sprawdzone przepisy

opr. Magda Smoleń
Jeżeli zastanawiasz się, czym zaskoczyć gości podczas Wielkanocy i co oryginalnego podać na świąteczny stół, by nawet domownicy byli zaskoczeni – podpowiadamy! Na zdjęciu jaja po szkocku. Zobacz przepisy.
Jeżeli zastanawiasz się, czym zaskoczyć gości podczas Wielkanocy i co oryginalnego podać na świąteczny stół, by nawet domownicy byli zaskoczeni – podpowiadamy! Na zdjęciu jaja po szkocku. Zobacz przepisy. Fot. materiały prasowe
Zastanawiasz się, czym zaskoczyć gości na Wielkanoc? Jakie oryginalne dania podać na święta? Zapomnij o tradycyjnej sałatce jarzynowej! Sklepowe wędliny zastąp własnoręcznie zrobioną szynką pieczoną, a jaja w majonezie – jajami po szkocku! Będzie oryginalnie i… smacznie.

Nuda. Co roku to samo. Sałatka jarzynowa, jaja w majonezie, wędliny, chrzan, baby i mazurki. Wielkanocny stół wcale nie musi być przewidywalny! Jeżeli zastanawiasz się, czym zaskoczyć gości podczas Wielkanocy i co oryginalnego podać na świąteczny stół, by nawet domownicy byli zaskoczeni – podpowiadamy!

Spis treści

Sałatka z awokado, ogórkiem, rzodkiewką i jajkami [PRZEPISY

Sałatka z awokado, ogórkiem, rzodkiewką i jajkami.
Sałatka z awokado, ogórkiem, rzodkiewką i jajkami. Fot. Paweł Epler

Składniki

  • 1 awokado 
  • 1 zielony ogórek pozbawiony pestek 
  • 10 rzodkiewek 
  • 3 jajka ugotowane na twardo 
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka majonezu 
  • sól, pieprz

Wykonanie
Awokado obieramy i drobno kroimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórka, rzodkiewki i jajka drobno kroimy. 
Dodajemy do awokado. Majonez i jogurt łączymy razem. 
Składniki sałatki łączymy z sosem, doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”

Torciki śledziowe z suszonymi morelami [PRZEPIS]

Torciki śledziowe z suszonymi morelami.
Torciki śledziowe z suszonymi morelami.

Składniki

  • 3 duże buraki
  • 4 filety śledziowe
  • 1 duża cebula
  • 100 g suszonych moreli Bakalland
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • kapary
  • natka pietruszki

Wykonanie
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Filety śledziowe, cebulę i suszone morele kroimy w drobną kostkę. Do składników dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Następnie w formujemy kształt, który chcemy nadać naszej sałatce, możemy użyć do tego prostokątnych foremek, w które przekładamy sałatkę. Wystudzone buraki kroimy w drobne paski i układamy na samej górze. Wszystko ozdabiamy kaparami i natką pietruszki.

Domowa szynka pieczona na świąteczny stół [PRZEPIS]

Domowa szynka pieczona na świąteczny stół.
Domowa szynka pieczona na świąteczny stół. Fot. Katarzyna Kośmider

Składniki

  • 1 kg chudej, ładnej szynki wieprzowej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 4 liście laurowe
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 ziarenek owocu jałowca
  • 5 goździków
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Szynkę dokładnie natrzeć solą, pieprzem i połową majeranku. Przygotować marynatę z oleju, miodu, wina, przeciśniętego przez praskę czosnku, zmiażdżonych owoców jałowca, pokruszonych goździków, reszty majeranku, odrobiny soli i pieprzu. Włożyć szynkę do miski z marynatą, dodać liście laurowe, przykryć i odstawić do lodówki na kilka - kilkanaście godzin. Od czasu do czasu przewrócić mięso i polać marynatą.
Przełożyć zamarynowaną szynkę do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę do pieczenia, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 160 stopni przez 1,5-2 godziny. W połowie czasu pieczenia przewrócić szynkę na druga stronę.
Przepis Katarzyny Kośmider

Roladka z indyka nadziewana miechunką peruwiańską i pistacjami [PRZEPIS]

Roladka z indyka nadziewana miechunką peruwiańską i pistacjami.
Roladka z indyka nadziewana miechunką peruwiańską i pistacjami.

Składniki

  • 1 kg fileta z indyka
  • 3 łyżki smakowej oliwy ziołowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 70 g prażonych pistacji Bakalland
  • 70 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland 1 szklanka soku pomarańczowego
  • pieprz i sól do smaku
  • wykałaczki lub „siatka” do pieczenia

Wykonanie
Mięso myjemy, następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i rozkładamy na desce. Przykrywamy papierem do pieczenia i za pomocą tłuczka rozbijamy na cienki filet. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy oliwą. Następnie przygotowujemy nadzienie.
Miechunkę zalewamy sokiem pomarańczowym i odstawiamy na ok 15 minut, aż zmięknie. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy do nich miechunkę i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut, aż wszystkie składniki się z sobą połączą. Następnie dodajemy posiekane prażone pistacje i świeży tymianek, doprawiamy wszystko do smaku. Na środek rozbitego filetu z indyka, rozkładamy nadzienie i wszystko dokładnie zwijamy w roladę, którą delikatnie spinamy wykałaczkami.
Następnie tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy 2 łyżkami oliwy.
Roladę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, na dno naczynia wlewamy kilka łyżek wody i pieczemy przez ok. 40 minut. Po upieczeniu gotową roladę kroimy w plastry.

Białe kiełbaski zapiekane w cieście [PRZEPIS]

Białe kiełbaski zapiekane w cieście.
Białe kiełbaski zapiekane w cieście. Fot. materiały prasowe

Składniki:

  • 4 małe białe surowe kiełbaski
  • 190 ml mleka Łaciate 3,2% UHT
  • 80 g mąki pszennej
  • 4 gałązki tymianku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 240⁰C. Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy tyle oleju, żeby pokrył dno. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut (olej ma się dobrze rozgrzać). Kiełbaski smażymy lub grillujemy. W misce mieszamy mleko, mąkę i jajka. Solimy i pieprzymy. Z gałązek tymianku zdejmujemy listki. Wyjmujemy naczynie żaroodporne i ostrożnie wlewamy masę (uważamy na pryskający olej). Następnie na górze układamy kiełbaski. Całość posypujemy listkami tymianku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut, do zarumienienia. W międzyczasie nie otwieramy piekarnika, żeby ciasto nie opadło.

Wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem [PRZEPIS]

Wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem.
Wytrawne minibabeczki z aksamitną pastą jajeczną, łososiem i ajerkonakiem.

Składniki

  • jaja – 6 sztuk
  • majonez lub jogurt typu greckiego – 4 łyżki
  • łosoś wędzony – 100 g
  • likier jajeczny – 2 łyżki
  • płatki migdałowe – 50 g
  • sól
  • pieprz biały
  • kruche minibabeczki do nadzień słonych – 12 sztuk

Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, po wystudzeniu przekroić na pół, oddzielić delikatnie żółtko od białek. Żółtka umieścić w misce, dodać majonez lub jogurt grecki, drobno posiekanego łososia i likier jajeczny. Dodać pokruszone płatki migdałowe, wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Powstałą masą jajeczną wypełnić minibabeczki. Pozostałe białka można wykorzystać do przygotowania oddzielnej przekąski i nadziać, np. drobno posiekanymi pieczarkami i ogórkiem kiszonym z dodatkiem majonezu.

Jaja po szkocku na wielkanocny stół [PRZEPIS]

Jaja po szkocku.
Jaja po szkocku.

Składniki

  • 5 jaj (rozmiar M lub L )
  • ok. 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • bułka tarta
  • cebula
  • czosnek
  • przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy)
  • olej do smażenia

Wykonanie
Mięso przygotowujemy podobnie jak na kotlety mielone – dodajemy do niego cebulę, czosnek, przyprawy. Wyrabiamy, a jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy trochę bułki tartej lub namoczoną i rozdrobnioną kajzerkę. 4 jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek. Następnie oblepiamy je dookoła mięsem, nadając całości kształt kulki. Tak przygotowane, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złocistego koloru lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Jajka faszerowane na zielono [PRZEPIS]

Jajka faszerowane na zielono.
Jajka faszerowane na zielono. Fot. Andżelika Knop

Składniki

  • średni brokuł
  • 150 g sera feta
  • 30 g pestek dyni
  • 100 g rukoli
  • 3 łyżki musztardy rosyjskiej
  • sok z połowy cytryny
  • jajka ugotowane na twardo

Wykonanie
Brokuła umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować ok. 3-4 minut, tak aby był al dente. Odstawić do przestygnięcia. Fetę pokroić na małe kawałki, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Rukolę umyć i osuszyć. W misce malaksera umieścić brokuły, fetę, rukolę, pestki dyni, musztardę i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Jajka faszerować pastą.
Przepis Andżeliki Knop

Raw mazurek, czyli nowoczesne ciasto bez pieczenia na świąteczny stół [PRZEPIS]

Raw mazurek, czyli nowoczesne ciasto bez pieczenia.
Raw mazurek, czyli nowoczesne ciasto bez pieczenia.

Składniki:

  • 300 g śliwki kalifornijskiej
  • 300 g migdałów ( + kilka sztuk do dekoracji)
  • 2 szczypty soli
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka rodzynek
  • 4 śliwki kalifornijskie
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Wykonanie mazurka
Migdały i śliwki zmiksować razem z dwiema szczyptami soli oraz skórką z 1 pomarańczy na jednolitą, plastyczną masę. Jeśli masa nie chce się skleić, można dodać 2 łyżki oleju kokosowego lub wody. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód formy. Wstawić do lodówki. Do niewielkiego rondelka wlać mleko kokosowe oraz cukier. Mieszać do momentu, aż masa zgęstnieje (około 15-20 minut). Zdjąć z palnika, dodać olej kokosowy i dokładnie wymieszać. Jak kajmak lekko przestygnie wylać masę na przygotowany wcześniej spód i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową, rodzynkami, śliwką kalifornijską oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Termin trwałości takiego mazurka - do 7 dni.

Miętowo-limonkowe miniserniczki na wielkanocny stół [PRZEPIS]

Miętowo-limonkowe miniserniczki na wielkanocny stół.
Miętowo-limonkowe miniserniczki na wielkanocny stół. Fot. Joanna Tokarz

Składniki na ok. 20 serniczków:

  • 500 g sera białego podwójnie mielonego
  • 1 serek mascarpone
  • 50 g śmietany 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 opakowanie galaretki agrestowej
  • 1 opakowanie śmietany śnieżki
  • 10 kropli zielonego barwnika spożywczego
  • 2 garści zielonej mięty
  • 1 limonka
  • 40 kropli miętowych
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 czekolady mleczne
  • 10 sztuk herbatników

Wykonanie
Galaretkę agrestową rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jedną garść listków mięty siekamy i po odrobinie wsypujemy na dno silikonowych foremek. Zalewamy rozpuszczoną galaretką do 1/5 wysokości.
Zmielony ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy serek mascarpone, cukier puder, śmietanę śnieżkę oraz śmietanę 30%. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy. 1/3 szklanki mleka zagotowujemy, a następnie zalewamy nim zastygłą żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do masy serowej dodajemy krople miętowe, resztę posiekanej mięty oraz barwnik spożywczy. Skórkę z limonki ścieramy, sok wyciskamy. Dodajemy również do masy. Mieszamy.
Na samym końcu dolewamy przestudzoną żelatynę. Mieszamy i przelewamy do foremek na zastygłą galaretkę. Pozostawiamy ok 0,5cm od góry. Wkładamy do lodówki.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Do płynnej dodajemy pokruszone herbatniki, lekko studzimy i zalewamy nią wierzch naszych serniczków. Odstawiamy do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wyciągamy delikatnie z foremek i odwracamy galaretką do góry.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bochnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto