Dąbrowica: odkrywali najnowsze kuchenne wynalazki

Paulina Korbut
Zbigniew Kurleto odprawiał w Dąbrowicy swoje kuchenne czary
Zbigniew Kurleto odprawiał w Dąbrowicy swoje kuchenne czary archiwum
Kawior zrobiony z marchewki, sos do mięsa w postaci puszystej pianki czy chipsy z bazylii. Czary? Jak się okazuje te niecodzienne specjały rodem z filmów fantasy przeniosły się już do naszej szarej rzeczywistości. Niektórych z nich mieli okazję ostatnio spróbować uczniowie Zespołu Szkół w Dąbrowicy.

Wszystko to w ramach Festiwalu Nauki, jaki odbył się w tutejszej szkole już drugi raz. Projekt jest realizowany w ramach programu "Partnerzy w nauce". Tym razem postawiono na zastosowanie wiedzy naukowej w gastronomii. Najciekawszym punktem programu był pokaz kuchni molekularnej. Nazwa tej nowej "dziedziny" kulinarnej odnosi się do molekuł, czyli bardzo drobnych cząstek. To w nie zmieniają się tradycyjne składniki w rękach kucharza. Dzięki temu można w zupełnie w nietypowy sposób łączyć smaki, tworząc zupełnie nowe potrawy. W tajniki kuchni molekularnej wprowadzał uczniów ze szkoły w Dąbrowicy Zbigniew Kurleto, który jest członkiem Elitarnego Klubu Szefów Kuchni, prezesem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników (oddział Małopolska). Zasiada również w Państwowej Komisji Egzami-mnacyjnej, sprawdzając umiejętności przysłych kucharzy.

- Uczniowie i nauczyciele mogli skosztować między innymi karmelizowanych kwiatów, chipsów z mrożoną bazylią, łososia pieczonego niskotemperaturowo z dodatkiem musu pomidorowo-bazyliowego a także sorbetu truskawkowego z pianką kawową i miętą - wylicza smakowite potrawy Katarzyna Kępa-Hamuda z biura promocji bocheńskiego starostwa. Jak dodaje, największe zdziwienie wśród publiczności wzbudziło zastosowanie substancji znanych do tej pory tylko ze szkolnego laboratorium chemicznego. Zbigniew Kurleto dodawał bowiem do swoich potraw ciekłego azotu, gumy ksantanowej, agaru czy alg morskich. W czasie "Festiwalu nauki" młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli również okazję poznać nowinki technologiczne w sprzęcie gastronomicznym. A także sprawdzić się ze znajmości przypraw.

Ogród: co posadzić, żeby dużo nie podlewać?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3