Wszystko to w ramach Festiwalu Nauki, jaki odbył się w tutejszej szkole już drugi raz. Projekt jest realizowany w ramach programu "Partnerzy w nauce". Tym razem postawiono na zastosowanie wiedzy naukowej w gastronomii. Najciekawszym punktem programu był pokaz kuchni molekularnej. Nazwa tej nowej "dziedziny" kulinarnej odnosi się do molekuł, czyli bardzo drobnych cząstek. To w nie zmieniają się tradycyjne składniki w rękach kucharza. Dzięki temu można w zupełnie w nietypowy sposób łączyć smaki, tworząc zupełnie nowe potrawy. W tajniki kuchni molekularnej wprowadzał uczniów ze szkoły w Dąbrowicy Zbigniew Kurleto, który jest członkiem Elitarnego Klubu Szefów Kuchni, prezesem Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników (oddział Małopolska). Zasiada również w Państwowej Komisji Egzami-mnacyjnej, sprawdzając umiejętności przysłych kucharzy.
- Uczniowie i nauczyciele mogli skosztować między innymi karmelizowanych kwiatów, chipsów z mrożoną bazylią, łososia pieczonego niskotemperaturowo z dodatkiem musu pomidorowo-bazyliowego a także sorbetu truskawkowego z pianką kawową i miętą - wylicza smakowite potrawy Katarzyna Kępa-Hamuda z biura promocji bocheńskiego starostwa. Jak dodaje, największe zdziwienie wśród publiczności wzbudziło zastosowanie substancji znanych do tej pory tylko ze szkolnego laboratorium chemicznego. Zbigniew Kurleto dodawał bowiem do swoich potraw ciekłego azotu, gumy ksantanowej, agaru czy alg morskich. W czasie "Festiwalu nauki" młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli również okazję poznać nowinki technologiczne w sprzęcie gastronomicznym. A także sprawdzić się ze znajmości przypraw.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?