Jadalne i piękne. Poznaj 15 roślin, które ozdobią ogród i wykorzystasz je w kuchni. Zobacz, co z nich zrobić i jak uprawiać
Karczoch zwyczajny
Karczochy mogą stanowić wykwintne danie i oryginalną ozdobę ogrodu. W odróżnieniu do większości opisanych tu roślin są dość wymagające, ale ich uprawa w Polsce również udaje się (pochodzą z południa Europy, dlatego mają szczególne zapotrzebowanie na słońce i ciepło).
Karczochy mogą kojarzyć się z wielkimi ostami. Tworzą dość duże, kuliste kwiaty, które od spodu wyglądają jak pokryte łuskami, a od góry – jak zwieńczone fioletowym pióropuszem. Kwiatostany karczochów są nie tylko ciekawe – to właśnie one są jadalną częścią rośliny. A dokładnie – dno kwiatowe i otaczające go listki. Jada się je, po dokładnym obraniu, gotowane, duszone lub smażone. Nadają się również do marynowania.
Karczochy uprawia się z rozsady, przygotowanej wiosną. Do ogrodu można je posadzić dopiero, kiedy minie ryzyko nocnych przymrozków (po połowie maja). Potrzebują miejsca ciepłego i zacisznego oraz żyznej, przepuszczalnej ziemi, najlepiej o lekko zasadowym lub obojętnym odczynie.