Karp, kapusta, pierogi, barszcz na Wigilię polecają Gessler, Makłowicz, Wachowicz, Brodnicki, Okrasa 24.12.2021

Monika Golonka
Monika Golonka
Maria Olecha-Lisiecka
Maria Olecha-Lisiecka
Justyna Wojciechowska-Narloch
Justyna Wojciechowska-Narloch
Dwanaście potrawa na wigilijnym stole nie jest co prawda obowiązkowe, jednak ta tradycja jest tak stara, że wielu rodzinach, domownicy nie wyobrażają sobie, że dań może być mniej. 

Na zdjęciu Ewa Wachowicz

Przygotowanie wszystkich potraw zajmuje bardzo wiele czasu. Tym bardziej że niektóre z nich np. bigosy wymagają często wielodniowego gotowania i wychładzania. Problemem bywają również pomysły na dania. Z roku na rok coraz trudniej jest zaskoczyć gości nowymi pomysłami. Dlatego polecamy nasze zestawienie przygotowane na podstawie przepisów przygotowanych przez najbardziej znanych polskich kucharzy: Magdalenę Gessler, Roberta Makłowicza, Ewę Wachowicz, Pascala Brodnickiego, Karola Okrasę i Annę Starmach. Na kolejnych slajdach znajdziecie 12 pomysłów, na ryby, ciasta, pierogi, barszcze i kapusty.



Czytaj dalej na kolejnym slajdzie: kliknij strzałkę „w prawo", lub skorzystaj z niej na klawiaturze komputera.
Dwanaście potrawa na wigilijnym stole nie jest co prawda obowiązkowe, jednak ta tradycja jest tak stara, że wielu rodzinach, domownicy nie wyobrażają sobie, że dań może być mniej. Na zdjęciu Ewa Wachowicz Przygotowanie wszystkich potraw zajmuje bardzo wiele czasu. Tym bardziej że niektóre z nich np. bigosy wymagają często wielodniowego gotowania i wychładzania. Problemem bywają również pomysły na dania. Z roku na rok coraz trudniej jest zaskoczyć gości nowymi pomysłami. Dlatego polecamy nasze zestawienie przygotowane na podstawie przepisów przygotowanych przez najbardziej znanych polskich kucharzy: Magdalenę Gessler, Roberta Makłowicza, Ewę Wachowicz, Pascala Brodnickiego, Karola Okrasę i Annę Starmach. Na kolejnych slajdach znajdziecie 12 pomysłów, na ryby, ciasta, pierogi, barszcze i kapusty. Czytaj dalej na kolejnym slajdzie: kliknij strzałkę „w prawo", lub skorzystaj z niej na klawiaturze komputera.
Udostępnij:
12 potraw na Wigilię. Karp, kapusta, pierogi, barszcz na Wigilię i święta. Potraw na Wigilię od Gessler, Makłowicza, Wachowicz, Brodnickiego, Okrasy i Starmach. Co znani kucharze polecają na wigilijny stół? Wśród 12 potraw są obowiązkowe: karp, kapusta, pierogi, barszcz. Wypróbuj przepisów świątecznych od mistrzów polskiej kuchni.

12 potraw na Wigilię

12 tradycyjnych dań według przepisów najlepszych kucharzy. Zobacz przepisy Gessler, Makłowicza, Wachowicz, Brodnickiego, Okrasy i Starmach. Dwanaście potrawa na wigilijnym stole nie jest co prawda obowiązkowe, jednak ta tradycja jest tak stara, że wielu rodzinach, domownicy nie wyobrażają sobie, że dań może być mniej.

Przygotowanie wszystkich potraw zajmuje bardzo wiele czasu. Tym bardziej że niektóre z nich np. bigosy wymagają często wielodniowego gotowania i wychładzania. Problemem bywają również pomysły na dania. Z roku na rok coraz trudniej jest zaskoczyć gości nowymi pomysłami. Dlatego polecamy nasze zestawienie przygotowane na podstawie przepisów przygotowanych przez najbardziej znanych polskich kucharzy: Magdalenę Gessler, Roberta Makłowicza, Ewę Wachowicz, Pascala Brodnickiego, Karola Okrasę i Annę Starmach. Na kolejnych slajdach znajdziecie 12 pomysłów, na ryby, ciasta, pierogi, barszcze i kapusty.

Dwanaście dań na Wigilię Bożego Narodzenia, skąd wziął się zwyczaj?

Kiedyś na wigilijną wieczerzę przygotowywano tylko siedem potraw, które symbolizowały siedem dni tygodnia. Później liczbę świątecznych dań zwiększono do dziewięciu - tylu, ile jest chórów anielskich. Tradycja przygotowywania 12 wigilijnych dań powstała znacznie później. Liczba ta dawniej kojarzona była z bogactwem. Obecnie uważa się, że ma ona przypominać nam o dwunastu apostołach. Każda z potraw ma również własną symbolikę.

Co oznaczają potrawy?
Każde danie, które znajduje się na świątecznym stole, ma swoją specyfikę i znaczenie. A zgodnie z tradycją goście powinni spróbować każdego z nich, tak by w kolejnym roku nie prześladował ich pech. Jakie są znaczenia potraw?

  • Ryby - symbol chrześcijan, wiary w Jezusa i odradzania się życia
  • Kompot z suszu - jabłka mają symbolizować młodość i zdrowie, gruszki zapewniać długowieczność, a śliwki odpędzać złe moce
  • Mak - jest symbolem bogactwa
  • Grzyby - symbolizują siłę i zdrowie
  • Piernik - symbol dobrobytu
  • Barszcz - symbolizuje długowieczność
  • Kapusta - ma symbolizować życiodajną siłę

Potrawy na Wigilię

Okazje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rosja niszczy ukraiński przemysł

Wideo

Materiał oryginalny: Karp, kapusta, pierogi, barszcz na Wigilię polecają Gessler, Makłowicz, Wachowicz, Brodnicki, Okrasa 24.12.2021 - Dziennik Łódzki

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie