Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Na co pomoże chrzan, cebula i kiszona kapusta? Oto skarby z babcinej spiżarni zbawienne dla zdrowia. Nie zawahaj się użyć

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Czosnek i cebula są nazywane naturalnymi antybiotykami. Babcia robiła z nich syrop na kaszel, zachęcała do jedzenia w różnej formie. Dodatek do mięs, przetworów, kanapek, sosów. 

Nie wszyscy wiedzą, że można z nich zrobić przyprawy:

Przyprawy z suszonej łupiny cebuli i czosnku. Podkręcisz smak dań i wyrzucisz mniej resztek. Podpowiadamy, jak zrobić przyprawy z łupin
Czosnek i cebula są nazywane naturalnymi antybiotykami. Babcia robiła z nich syrop na kaszel, zachęcała do jedzenia w różnej formie. Dodatek do mięs, przetworów, kanapek, sosów. Nie wszyscy wiedzą, że można z nich zrobić przyprawy: Przyprawy z suszonej łupiny cebuli i czosnku. Podkręcisz smak dań i wyrzucisz mniej resztek. Podpowiadamy, jak zrobić przyprawy z łupin pixabay.com/congerdesign
Domowe sposoby na zdrowie są znacznie tańsze niż gotowe suplementy, a wiele z nich masz w spiżarni, szafce, piwnicy. Własne zbiory i przetwory to często niedoceniane skarby, które kryją się w babcinych spiżarniach i domowych piwnicach. Dlaczego warto jeść kiszoną kapustę, jak na organizm wpływa czosnek i po co pić ocet jabłkowy? Te i inne produkty warto uwzględniać w diecie. Będzie taniej i zdrowo.

Spis treści

Skarby prosto ze spiżarni, które służą zdrowiu

Zdrowa żywność zaczyna się na polu, przydomowej grządce czy działce. Własne zbiory gwarantują nam wiedzę o sposobie uprawy. Wiemy, jakich środków biologicznych czy chemicznych użyliśmy, w jakich warunkach rosła marchewka, cebula czy buraki.

Żywność ekologiczna w sklepach jest droższa od tej uprawianej konwencjonalnie, ale wystarczy kawałek ziemi czy balkon, by przynajmniej niektóre warzywa albo owoce mieć własnej produkcji. Wówczas kosztują grosze.

Warto zaznaczyć, że żywność, która nie ma oznaczenia eko, nie jest szkodliwa, rolnicy muszą spełniać szereg wymogów, a produkty, które trafiają do sprzedaży – normy jakościowe, instytucja taka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych kontroluje jakość żywności na wszystkich etapach obrotu.

W Polsce szczególnie popularne są kiszonki, suszone owoce czy warzywa, przechowywane zimą cebula i czosnek. Ich spożywanie ma sporo zalet, podobnie jak naturalnych soków czy syropów z cebuli albo czosnku. Jakie niosą korzyści? Wiele z nich działa:

  • bakteriobójczo,
  • wspomagająco w pracy jelit,
  • poprawia krążenie,
  • obniża cholesterol.

Zastosowanie, porady przygotowania i przechowywania znajdziesz w galerii:

Kiszona kapusta to samo zdrowie. Jakie ma właściwości?

W beczce albo słoikach domowej piwnicy czy spiżarni kryje się prawdziwy skarb za grosze. Kiszona kapusta korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit oraz nasz układ odpornościowy. Zawdzięczamy to bakteriom kwasu mlekowego, które wytwarza się podczas fermentacji i rozkładu cukrów. Zawierają m.in. witaminę C, magnez, potas żelazo i wapń oraz probiotyki.

Jako profilaktyka chorób układu pokarmowego, pomaga zachować właściwą florę bakteryjną jelit. Odchudzasz się albo zmagasz się z zaparciami? Także sięgnij po kiszoną kapustę, bo jest źródłem błonnika. Wspiera tych, którzy chcą obniżyć poziom cholesterolu.

Korzystnie jest pić sok z kiszonej kapusty, ponieważ usuwa szkodliwe substancje z naszego organizmu, czyli działa detoksykująco. Zawartość witaminy C w soku czy samej kapuście sprawia, że warto po nią sięgać w okresie przeziębień. Wzmocni naszą odporność.

Ocet jabłkowy, gdy chcesz zgubić kilogramy

Ocet jabłkowy jest efektem fermentacji jabłek lub soku z tych owoców. Zawiera antyoksydanty, bakterie probiotyczne i witaminy (C oraz z grupy B), a także makro- i mikorelementy (takie jak potas, wapń, magnez, sód, fosfor, żelazo).

Octowi przypisuje się właściwości antybakteryjne, a także:

  • oddziaływanie na obniżenie poziomu cukru we krwi,
  • poprawianie pracy serca,
  • wspomaganie odchudzania.

Cebula i czosnek nie tylko na kaszel

Nie są produktami lekkostrawnymi, aromat też może być zniechęcający, jednak spożywane z rozwagą należą do listy skarbów z domowych zasobów. Szeroko znane są ich właściwości cebuli i czosnku to m.in.

  • działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne,
  • wpływ na poprawę krążenia krwi,
  • obniżenie poziomu cholesterolu.

Cebula zwyczajna właściwości bakteriobójcze traci po ugotowaniu. Zachowuje natomiast inne korzystne działania: hamuje zmiany miażdżycowe w układzie krwionośnym, składniki w niej zawarte potrafią rozłożyć fibrynę, nierozpuszczalne białko powstające w czasie krzepnięcia krwi (skrzepy), w dużym stopniu zapobiega negatywnym skutkom tłustej mięsnej diety. Dzięki wysokiej zawartości potasu (146 mg/100 g) może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego, wskazuje Centrum Doradztwa Rolniczego w broszurze na temat ziół i roślin przyprawowych.

Czosnek również niesie ze sobą wiele korzystnych działań. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i przeciwskurczowo, wpływa korzystnie na drogi oddechowe, reguluje florę bakteryjną i sprzyja lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych. Działa jak łagodny antybiotyk – ma właściwości przeciwbakteryjne, antygrzybicze i przeciwrobacze.

Domowe soki z aronii i innych owoców

Zebrane latem owoce przerabiamy m.in. na soki i bardzo słusznie. Zimą to znakomity dodatek do herbaty. Przykładowo aronia to bogactwo antyoksydantów, owoc bogaty m.in. w błonnik, witaminy C, B2, B3, B9 oraz E, kwas foliowy, żelazo, wapń. Aronia:

  • opóźnia proces starzenia się,
  • wzmacnia naczynia krwionośne,
  • obniża ciśnienie,
  • pomocna w chorobach oczu.

Korzystaj z domowych przetworów na przykład robionych z przepisu babci, bo znasz ich skład, proporcje, a to zdrowsze i tańsze rozwiązanie.

Chrzan, koper, bazylia na kaszel i trawienie

Chrzan rośnie w wielu polskich ogródkach, choć jego wykorzystanie kończy się często na dodaniu do zapraw z ogórkami albo tarty na Wielkanoc. Tymczasem po chrzan warto sięgać przy:

  • uciążliwym kaszlu,
  • zapaleniu oskrzeli,
  • przy anemii,
  • zaburzeniach trawienia,
  • chronicznym katarze,
  • chorobach reumatycznych,
  • przy schorzeniach wątroby oraz dróg żółciowych (z wyjątkiem marskości wątroby).

Koper to kolejny król popularności warzywnych grządek. Jest bardzo zasobny w sole mineralne, wapń, żelazo, fosfor, prowitaminę A, witaminę D, E, K, B1, B2, B6, B12, H, bardzo duże ilości witaminy C.

Ta popularna roślina po pierwsze działa lekko uspokajająco, po drugie wpływa korzystnie na proces trawienia i po trzecie delikatnie obniża ciśnienie krwi. Na tym nie koniec. Koperek jest stosowany jako lek przeciw kolce, trudnościom z trawieniem, wzdęciom, nieprzyjemnemu zapachowi z ust, brakowi pokarmu u matek karmiących piersią, w bezsenności i nieżycie górnych dróg oddechowych.

Jeśli w twoich zbiorach znajduje się bazylia, doceń, bo wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego, działa przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Na co pomoże chrzan, cebula i kiszona kapusta? Oto skarby z babcinej spiżarni zbawienne dla zdrowia. Nie zawahaj się użyć - Strefa Agro

Wróć na bochnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto