Obłędnie pyszne ciasto rajska pianka. Jest lekkie jak chmurka. Przepis na ciasto pianka z galaretki, które zachwyca smakiem i wyglądem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Ciasto rajska pianka jest wyjątkowo delikatne i przepyszne. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Ciasto rajska pianka jest wyjątkowo delikatne i przepyszne. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masz ochotę na pyszne ciasto bez pieczenia? Proponuję przygotować pyszne ciasto rajska pianka. To deser bez pieczenia, idealny na każdą okazję. Możesz z powodzeniem przygotować je na święta wielkanocne. Jest lekkie, nie za słodkie i nie ma w sobie jajek ani nawet odrobiny mąki. Tak pyszne, że znika w mgnieniu oka! Wypróbuj przepis na ciasto pianka z galaretki.

W skrócie:

Masz ochotę na lekkie ciasto bez pieczenia? Proponuję sprawdzony przepis na rajską piankę. To prawdziwy hit. Delikatna pianka z galaretki z dodatkiem jogurtu naturalnego i bitej śmietany smakuje wyśmienicie. Można podać je samodzielnie lub z dodatkiem owoców. Jeśli wolisz bardziej słodkie smaki, przygotuj piankę na spodzie z gotowych okrągłych biszkoptów.

Zobacz w galerii, jak szybko i prosto możesz zrobić pyszną rajską piankę.

Przepis na ciasto rajska pianka

Czas przygotowania: ok. 2 godziny,
Duża porcja,
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 galaretka wiśniowa,
  • 1 galaretka kiwi,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 1 galaretka przeźroczysta lub winogronowa,
  • po 300 ml wody na każdą galaretę,
  • 600 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 500 g słodka śmietanka 36% tł.,
  • 3 łyżki cukru, w wersji mniej słodkiej można go pominąć,
  • do podania np. maliny, truskawki, borówki.

Jak zrobić ciasto pianka z galaretki?

  1. Rozpuść galaretkę w 300 ml wrzątku i odstaw do wystygnięcia.
  2. Tak przygotuj wszystkie galaretki.
  3. Do każdej galaretki dodaj 150 g jogurtu i zmiksuj przez 3 minuty.
  4. Ubij śmietanę z cukrem, podziel na 4 części.
  5. Do pierwszej galaretki dodaj 1/4 porcji bitej śmietany i delikatnie wymieszaj.
  6. Miskę lub blaszkę wyłóż szczelnie folią spożywczą.
  7. Wylej pierwszą galaretkę do miski i schowaj do lodówki.
  8. Po ok. 10 minutach wymieszaj kolejną galaretkę z bitą śmietaną i przelej do miski.
  9. Przygotuj tak wszystkie warstwy galaretki.
  10. Odstaw piankę na ok. 1 godzinę do lodówki.
  11. Podawaj np. z owocami.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Obłędnie pyszne ciasto rajska pianka. Jest lekkie jak chmurka. Przepis na ciasto pianka z galaretki, które zachwyca smakiem i wyglądem - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na bochnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto