Produkty
60 dag mięsa mielonego
1 cebula
1 pęczek bazylii (może być suszona)
1 ząbek czosnku
1 chleb (40 dag)
3-4 łyżki masła czosnkowego (masło wymieszać z czosnkiem wyciśniętym przez praskę)
2 duże pomidory
1 serek mozarella
2 łyżki oliwy, sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso doprawić do smaku, dodać drobno posiekaną cebulę, czosnek i trochę bazylii. W chlebie wyciąć podłużny klin. Zagłębienie posmarować masłem czosnkowym. Wydrążony chleb wypełnić farszem mięsnym (lekko docisnąć). Blachę wyłożyć pergaminem. Położyć chleb. Wstawić do piekarnika. Piec 20 min. w temp. 200 stopni. Ser i pomidory pokroić w plastry. Wyjąć pieczeń, ułożyć na zakładkę pomidor i ser na przemian. Posypać solą, pieprzem, bazylią i polać oliwą. Wstawić do piekarnika. Piec 20-25 min. Można podawać na gorąco lub na zimno.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?