6 z 13
Poprzednie
Następne
Potrawy wigilijne dla początkujących. 12 tradycyjnych wigilijnych dań, z którymi poradzi sobie każdy [PRZEPISY]
Wigilijny żur na grzybach
Składniki
1,5 l bulionu warzywnego
1 żurek
20 dag grzybów mrożonych
śmietana 18%
sól
6 średniej wielkości ziemniaków
Wykonanie
Do garnka wlać bulion i dodać rozmrożone grzyby. Gotować na małym ogniu aż grzyby zmiękną. Pod koniec gotowania wlać żurek i jeszcze chwilę pogotować. Na koniec zupę zabielić dwoma łyżkami śmietany. Ziemniaki obrać i ugotować w osobnym garnku. Gdy będą miękkie rozdrabniamy je widelcem na małe kawałki i dodajemy do zupy. Posolić do smaku.
Można użyć także grzybów suszonych - należy je wtedy namoczyć na całą noc, następnego dnia pokroić oraz gotować w bulionie, razem z wodą z moczenia grzybów, do miękkości.
Przepis Agnieszki Krawczyk