6 z 12
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Oto klasyczne menu wigilijne (pisownia oryginalna), które...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/6a/28/63908de084cea_o_large.jpg)
fot. Fot. Polona
Potrawy wigilijne, których dziś już nikt nie je! Zobacz, co dawniej podawano na święta Bożego Narodzenia
Oto klasyczne menu wigilijne (pisownia oryginalna), które zaproponowała Maria Marciszewska w książce „Kucharka szlachecka”, wydanej w 1893 roku:
Zupa migdałowa z ryżem i rodzenkami
Okunie posypane jajami oblane masłem
Karp cały na zimno, z rumianym sosem, z rodzenkami, na stole postawiony
Pasztet z chucherek we francuzkim cieście
Krem śmietankowy, galaretka albo kisielek
Zamiast chleba, strucle na migdałowym lub makowym mleku