Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przepisy na Halloween. Sprawdź pomysły na hallowenowe potrawy, przekąski i słodkości! Zobacz zdjęcia "strasznego" jedzenia 29.10

OPRAC.: MH
Przepisy i pomysły na Halloween. Nie masz pomysłu na przekąski na halloweenową imprezę? Zobacz inspiracje w galerii!
Przepisy i pomysły na Halloween. Nie masz pomysłu na przekąski na halloweenową imprezę? Zobacz inspiracje w galerii! Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Halloween tuż-tuż. Jeśli macie ochotę na przygotowanie wyjątkowych i strasznych przekąsek, ale nie wiecie, jak się za to zabrać, pędzimy z pomocą! Prezentujemy kilka propozycji na halloweenowe słodkości, a w galerii możecie zobaczyć przykłady. Niektórzy internauci mają naprawdę bujną wyobraźnię!

Halloween - przepisy. Pomysły na straszne przekąski i wypieki

Halloween co roku wypada 31 października. Co prawda w Polsce tradycja obchodzenia "strasznego" święta nie jest bardzo spopularyzowana, ale niektóre jego elementy widoczne są także u nas. Często na ten dzień organizowane są imprezy czy bale przebierańców, będące namiastką tego, co w Halloween robi się na przykład w Stanach Zjednoczonych. Jeśli nie mamy okazji wybrać się na żadną imprezę, możemy poświętować Halloween na swój własny sposób i na przykład przygotować sobie straszne śniadanie czy deser. Poniżej podajemy kilka przepisów, które sprawdzą się zarówno na wieczór przed telewizorem, jak i halloweenową domówkę.

Pyszne i "straszne" przepisy na halloween i nie tylko

W zeszłym roku pandemia nieco pokrzyżowała nam różne imprezowe plany, ale w tym roku możemy korzystać z braku restrykcyjnych obostrzeń i świętować na całego! A wiadomo, że nie ma udanej imprezy bez dobrego jedzenia.

1. Krwawa pizza

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego,
  • kawałek żółtego sera,
  • 2 łyżki twardego sera typu parmezan,
  • garść czarnych oliwek.

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól, cukier, oliwę i ciepłą wodę. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby powstała jednolita masa. Przykryj ściereczką i odstaw na około 20 minut w ciepłe miejsce.
  2. Następnie z gotowego ciasta uformuj placek, który zmieści się na dnie patelni. Przełóż je na rozgrzaną patelnię.
  3. Smaż przez około 5 minut, a następie przewróć na drugą stronę.
  4. Gdy obie strony pizzy będą podsmażone i zarumienione, czas na dekorowanie! Zostaw pizzę na patelni, aby się podgrzewała i w tym czasie nakładaj po kolei:
  • grubą warstwę przecieru pomidorowego
  • na to paski żółtego sera - najlepiej ułóż je w taki sposób, aby układały się w sieć pająka
  • teraz możesz dodatkowo posypać pizzę parmezanem
  • z oliwek zrób pajączki - oliwkę przetnij na pół, jedną połowę połóż na pizzy, a drugą potnij na cienkie paseczki w celu zrobienia pajęczych nóżek
  • gotową pizzę możesz jeszcze polać keczupem. Jeśli wolisz więcej dodatków, możesz je dołożyć - świetnie sprawdzą się jeszcze pomidory!

2. Bananowe duszki - przepis dla leniwych

Składniki:

  • kilka bananów
  • tabliczka białej czekolady
  • rodzynki lub czekoladowe draże
  • patyczki do szaszłyków lub lodów.

Przygotowanie:

  • Banany przetnij w poprzek na pół. Nadziej każdą połówkę na patyczek.
  • W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę. Gdy nieco ostygnie, ale nadal będzie płynna, zanurzaj w niej każdego banana.
  • Banany zamiast kłaść na talerzu, możesz nabijać w gąbkę lub chwilę poczekać, aż czekolada zastygnie.
  • Zanim czekolada zrobi się całkiem twarda, wbij w polewę dwie rodzynki lub dwa draże, imitujące oczy duszków. Możesz je włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki, aby wszystko stężało.

3. Paluchy wiedźmy

Składniki:

  • 230 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki migdałów.

Przygotowanie:

  • Posiekaj na małe kawałeczki schłodzone masło.
  • Wymieszaj w misce masło, jajko, cukier puder, aromat migdałowy, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zagnieć gładkie ciasto.
  • Owiń ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około pół godziny.
  • Po wyjęciu ciasta z lodówki, podziel je na części. Uformuj z ciasta kilkanaście grubszych wałków, z których możesz zrobić kształt palców. W każdego palca wbij migdała - to będzie paznokiec.
  • Piecz paluchy wiedźmy przez 15 minut w temperaturze 180 C. I gotowe!
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wielki Piątek u Ewangelików. Opowiada bp Marcin Hintz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepisy na Halloween. Sprawdź pomysły na hallowenowe potrawy, przekąski i słodkości! Zobacz zdjęcia "strasznego" jedzenia 29.10 - Gazeta Krakowska

Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto