Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ranking najlepszych zup świata według Taste Atlas. Tradycyjny żurek święci triumfy. To danie podbiło podniebienia wytrawnych smakoszy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy żurek został uznany za najlepszą polską zupę na świecie. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć pozostałe wyróżnione dania.
Domowy żurek został uznany za najlepszą polską zupę na świecie. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć pozostałe wyróżnione dania. Katarzyna Puczyńska
Kuchnia polska może pochwalić się wieloma znakomitymi zupami. Wiele osób docenia zrównoważone połączenie kwaśnego, pikantnego i słonego smaku. Strona Taste Atlas poświęcona opisywaniu żywności z całego świata przygotowała ranking najlepszych zup na świecie. Zobacz, która zupa wyprzedziła polski żurek.

W skrócie

W połowie kwietnia 2023 roku portal internetowy Taste Atlas przygotował listę najlepszych zup na świecie. Tradycyjny polski żurek zyskał uznanie wśród internautów, czego dowodem było zajęcie 2. miejsca na sto możliwych. Zwycięzcą okazał się japoński tonkotsu ramen. Przyjrzeliśmy się polskim zupom, które zyskały uznanie w oczach jurorów.

Ramen nie ma sobie równych

W zestawieniu najlepszych zup na świecie, znalazło się kilka rodzajów zupy ramen. Wśród nich nie zabrakło miso ramen, a także podstawowej wersji ramenu. Jednak za najlepszą zupę świata uznano tonkotsu ramen przyrządzoną na wywarze wieprzowym ze świeżym makaronem typu ramen, ugotowanych jajek na półmiękko podawanych z plastrami delikatnego boczku.

W tonkotsu ramen liczy się także estetyka dania. Stąd przywiązanie do szczegółów prezentacji uwzględniających składniki o różnych teksturach np.: chrupiące pędy bambusa, delikatnie w konsystencji wodorosty i słodkie ziarna kukurydzy. Doceniono też użycie długo gotowanego bulionu na kościach, które dodają kremowej konsystencji daniu.

Sprawdź także przepis na domową zupę ramen

Żurek na podium

W Polsce żurek najczęściej przyrządzany jest na święta wielkanocne. W pozostałe dni nie cieszy się taką popularnością. Warto to zmienić, gdyż żurek łączy w sobie kwaśny smak zakwasu, aromat majeranku i ostrość chrzanu. Łagodności dodaje kwaśna śmietana, która idealnie łączy dobrze znane składniki.

Żurek to tradycyjna polska zupa charakteryzująca się wyrazistym kwaśnym smakiem, który pochodzi z kwaśnego zakwasu, czyli fermentacji chleba i mąki żytniej. Zupa zawiera również mięsa, takie jak kiełbasy, bekon lub szynka, oraz warzywa, takie jak ziemniaki i grzyby – pisali organizatorzy rankingu.

Ponadto twórcy Taste Atlas dodali, że żurek jest bardzo popularny i każdy region ma swoją własną odmianę tej zupy. Radzili, że żurek można podawać w chlebie lub z połówką ugotowanego jajka na twardo.

Czytaj także:

Najlepsze polskie zupy według Taste Atlas

Warto wiedzieć, że ranking na grafice i na stronie może się odrobinę różnić. Zalogowani internauci mogą wciąż głosować na dania, które trafiły na listę. Stąd możliwe wahania na poszczególnych miejscach. Oto pozostałe polskie zupy zyskujące uznanie wśród internautów.

  • 87. Zupa ziemniaczana – doceniono połączenie ziemniaków, cebuli, pora, czosnku, ziół takich jak szczypiorek, tymianek i liść laurowy gotowanych na rosole lub bulionie warzywnym.
  • 82. Kwaśnica – dla głosujących atutem tego dania było zestawienie kapusty kiszonej z wędzonym mięsem. Argumentacja podkreślała, że w przeciwieństwie do kapuśniaka kwaśnica nie jest gotowana na warzywach korzeniowych.
  • 81. Rosół z kury – twórcy strony opisali rosół jako zupę mającą duże znaczenie kulturowe, która jest podawana w trakcie ważnych okazji i odświętnych weekendowych posiłków. Doceniono też przekazywanie przepisu na rosół z pokolenia na pokolenie.
  • 53.Barszcz czerwony czysty – internauci docenili barszcz na zakwasie, który można pić bez dodatków prosto z kubka.
  • 52. Zupa borowikowa – głosujący wyróżnili jedną z tradycyjnych zup grzybowych, która jest najbardziej wyrazista w smaku. Twórcy dodali, że jest to jedna z zup podawanych tradycyjnie w trakcie wieczerzy wigilijnej w Polsce.
  • 39. Rosół – oddzielnie wyróżniono rosół, który przyrządza się z różnych rodzajów mięsa. Zaznaczono, że w tym daniu korzysta się z wołowiny, indyka, cielęciny lub mieszanki różnych rodzajów mięs. Twórcy strony podkreślili, że składniki rosołu gotowane są w zimnej wodzie.

Zgadzacie się z wyborem internautów?

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć najlepsze polskie zupy wybrane przez internautów Taste Atlas

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ranking najlepszych zup świata według Taste Atlas. Tradycyjny żurek święci triumfy. To danie podbiło podniebienia wytrawnych smakoszy - Strona Kuchni

Wróć na bochnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto