Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Robisz sadzonki? Uważaj na te choroby! „Czarna nóżka”, czyli zgorzel siewek może zniszczyć rozsady. Tak zadbasz o zdrowie sadzonek

Katarzyna Józefowicz
Zdrowe sadzonki to podstawa powodzenia uprawy. Jednak zagrażają im choroby, które mogą je zniszczyć lub osłabić.
Zdrowe sadzonki to podstawa powodzenia uprawy. Jednak zagrażają im choroby, które mogą je zniszczyć lub osłabić. Mateusz Feliksik/pexels.com
Przygotowanie własnej rozsady warzyw i kwiatów z pewnością oszczędza nam wydatków, ale może też przysparzać problemów. Jednym z nich są choroby siewek, które potrafią całkowicie zniszczyć cała partię sadzonek, niwecząc efekty naszej pracy. Sprawdź, jakie choroby zagrażają rozsadom i co robić, żeby były zdrowe.

Spis treści

Zgorzel siewek, czyli „czarna nóżka”

Chorób, zarażających siewkom nie jest wprawdzie dużo, ale są bardzo niebezpieczne. Najgroźniejszą i najpopularniejszą z nich jest zgorzel siewek, nazywana też „czarną nóżką”, którego sprawcą są różne gatunki grzybów. Kiedy choroba pojawia się przed wschodami nasion lub na etapie ich kiełkowania (zgorzel przedwschodowa), prowadzi do zamierania kiełków i powstawania w miejscu zasiewów pustych placów, jeśli natomiast zaatakuje siewki które już zdążyły wykształcić pierwsze liście (zgorzel powschodowa), może je zniszczyć lub mocno osłabić.

Sprawdź: Na co zwrócić uwagę i jak uniknąć błędów przy robieniu rozsad

Jak wygląda zgorzel siewek?

Na siewkach choroba objawia się powstawaniem u podstawy łodyżki wodnistych plam, które szybko ciemnieją i brunatnieją, powodując zwężenie łodyżki. Uszkodzona siewka przewraca się, więdnie, żółknie, a następnie zamiera. Silne i mocne siewki mogą przetrwać chorobę, ale stają się znacznie słabsze i bardziej podatne na infekcje, a ich rozwój jest dużo wolniejszy, dlatego nie warto ich zachowywać.

Kiedy pojawia się „czarna nóżka”?

Pojawieniu się na siewkach zgorzeli, sprzyja wiele czynników w tym m.in.

  • zbyt niska temperatura w trakcie kiełkowania roślin,
  • zimna i mokra gleba,
  • niedostateczna cyrkulacja powietrza,
  • zainfekowane nasiona,
  • skażone podłoże,
  • nadmierne zagęszczenie siewek,
  • słabe oświetlenie,
  • brudne pojemniki i narzędzia, stosowane przy produkcji rozsady.

Jakie rośliny atakuje zgorzel siewek?

Choroba zagraża bardzo wielu roślinom (m.in. papryce, kapuście, burakom, ogórkom, cukinii, brokułom, a także roślinom ozdobnym) i to zarówno w przypadku siewu ich nasion pod osłonami jaki i wprost do gruntu.

Co robić, żeby sadzonki nie chorowały?

Aby uniknąć zgorzeli siewek, należy stosować profilaktykę w tym m.in.

  • kupować kwalifikowane nasiona u sprawdzonego sprzedawcy,
  • zaprawiać nasiona odpowiednimi zaprawami nasiennymi, zapobiegającymi chorobom. Najlepiej kupować nasiona już zaprawione, gdyż najpopularniejsza „Zaprawa nasienna T” została wycofana z obrotu, a dostępne obecnie preparaty do użytku amatorskiego to głównie środki naturalne jak np. „VITACET zaprawa do nasion”, „FITOGARD naturalna zaprawa nasion”, „Polyversum WP”),
  • wysiewać nasiona do odkażonego termicznie lub chemicznie (np. Magnicur Energy) podłoża,
  • dezynfekować pojemniki i narzędzia,
  • w ciepłe dni wietrzyć pomieszczenia (dotyczy produkcji rozsady pod osłonami),
  • zachować wskazaną przez producenta nasion normę siewu,
  • przestrzegać optymalnego terminu siewu nasion (szczególnie w uprawie roślin z siewu wprost do gruntu),
  • unikać przechłodzenia i przelania siewek oraz narażania ich na niedobory światła,
  • przestrzegać zmianowania (szczególnie w uprawach warzyw z siewu wprost do gruntu).

Preparaty na zgorzel siewek

Kiedy na siewkach zauważymy pierwsze objawy wystąpienia choroby, należy jak najszybciej podlać je aktualnie polecanym preparatem na zgorzele (obecnie to np. Magnicur Energy, Polyversum WP). Większość środków możemy też stosować profilaktycznie, zanim choroba się pojawi. Ich listę można znaleźć w Rejestrze Środków Ochrony Roślin.

Mączniak i zgnilizna korzeni również zagrażają rozsadom

Oprócz zgorzeli siewek, kiełkującym roślinom mogą też zagrażać inne choroby grzybowe takie jak np.:

  • mączniak prawdziwy (na porażonych roślinach widoczny biały nalot),
  • mączniak rzekomy (chore rośliny pokryte są szarym, pylistym nalotem),
  • zgnilizna korzeni.

Ich rozwojowi sprzyjają podobne czynniki jak rozwojowi zgorzeli siewek, dlatego w podobny sposób można też chronić przed nimi zasiewy i rozsadę.

Uwaga na choroby bakteryjne młodych roślin

Siewki i młoda rozsada czasami może być też porażana przez choroby bakteryjne jak np. bakteryjna plamistość (np. u pomidorów, warzyw dyniowatych). Ich objawy mają często postać drobnych, brunatnych lub żółtych plamek widocznych na liściach, przebarwień w okolicy nerwów liściowych czy wodnistych plam na łodygach. Rozwojowi takich chorób sprzyjają podobne czynniki, jak rozwojowi chorób grzybowych, ale patogeny najczęściej rozprzestrzeniają się za pomocą wody (unikać zraszania liści roślin podczas podlewania). W ograniczeniu chorób bakteryjnych, przydatna jest przede wszystkim profilaktyka, a w przypadku starszych roślin stosowanie preparatów miedziowych (np. Miedzian 50 WP).

Zadbaj o swój ogród przy pomocy niezbędnych narzędzi!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Robisz sadzonki? Uważaj na te choroby! „Czarna nóżka”, czyli zgorzel siewek może zniszczyć rozsady. Tak zadbasz o zdrowie sadzonek - RegioDom.pl

Wróć na bochnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto