Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sezonowe warzywa i owoce. Co jeść zimą? Zobacz krajowe produkty, które znajdziesz na bazarach w grudniu, styczniu i lutym

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Na jakie warzywa i owoce warto postawić zimą?
Na jakie warzywa i owoce warto postawić zimą? Paweł Dubiel/Polska Press
Niektóre warzywa i owoce można dostać przez cały rok, ale nie bez powodu dzielimy je na sezonowe. Kalendarz określa bowiem, jakie krajowe produkty są świeże i najlepsze do spożycia w zależności od zbiorów i pory roku. Wydawałoby się, że gdy pojawia się zima i sypie śnieg, nie ma co liczyć na towar prosto od rolnika. Nic bardziej mylnego. Po które smakołyki sięgnąć w grudniu, styczniu i lutym? Co kupimy na straganie? Tyle kosztują marchew, por i pietruszka.

Spis treści

W okresie jesienno-zimowym nie dostaniemy nowalijek, na pierwsze rzodkiewki, pomidory i ogórki z gruntu musimy poczekać do następnego roku. Podobnie zapach truskawek lub malin poczujemy za kilka dobrych miesięcy. Dalej jednak możemy cieszyć się smakiem polskiego pola. Nie musimy ograniczać się do importowanych bananów, mandarynek czy szklarniowych upraw. Warto skusić się na inne, niedoceniane rodzaje.

Dlaczego warto jeść warzywa i owoce? Niektóre można suszyć lub kisić

Spożywanie produktów, na które akurat jest sezon, wpływa korzystnie nie tylko na nasz organizm, ale także na nasz budżet. Wtedy są nie tylko najsmaczniejsze, ale też najtańsze. Dietetycy od lat edukują w zakresie dobroczynności warzyw i owoców. Zajmują one wysokie miejsce w piramidzie żywienia, mogą być przygotowane w formie suszonej, gotowanej, pieczonej, a nawet kiszonej.

- Kisić można większość warzyw: przede wszystkim wszystkie rośliny kapustne, marchewkę, buraki, seler, cebulę, ogórki, pomidory, paprykę czy też fasolę. Inną metodą przechowywania żywności jest suszenie. Suszyć możemy niemal wszystkie owoce i niektóre warzywa – morele, śliwki, jabłka, daktyle, gruszki i grzyby – przypomina Krajowa Unia Producentów Soków.

Tam, gdzie nie ma chemii, rosną najlepsze warzywa i owoce. Od lat rolnicy starają się ograniczać użycie pestycydów i stawiają na naturalne metody upraw. Dziś na bazarach można dostać większość gatunków, warto jednak mieć wiedzę, co jest dobre w danym sezonie.

Jakie owoce wybrać zimą?

Gdy za oknem temperatury spadają poniżej zera, wielu z nas sięga po egzotyczne przysmaki. Raczymy się mandarynkami, pomarańczami, bananami lub ananasami. Warto pamiętać, że na początku zimy dostępne są jeszcze polskie owoce – gruszki i jabłka. Niektóre odmiany po odpowiednim przechowywaniu będą smakować wybornie jeszcze w styczniu i lutym. Co więcej – można sięgnąć po niedawny smak jesieni. Przygotowane we wrześniu powidła ze śliwek lub syropy z wiśni czy pigwy dodadzą smaku niesprzyjającej aurze.

Pomidory i ogórki zimą – warto?

W marketach i bazarowych skrzynkach można trafić na pomidory, ogórki, a nawet sałatę. W większości nie są to jednak polskie produkty, a jeśli są, zostały wyhodowane w sztucznych warunkach. Smak znacznie odbiega od tego, który serwuje nam natura w słoneczne i ciepłe dni. Zamiast soczystej słodyczy, często otrzymujemy gorycz. Dlaczego tak się dzieje? Im bliżej zimy, tym słońca na niebie jest mniej, warzywa muszą być wspomagane przez człowieka.

Te warzywa warto spożywać zimą. Nie tylko marchew, por i cebula

W okresie zimowym najlepiej postawić na warzywa korzeniowe, strączkowe, cebulowe i kapustne. W chłodnych warunkach nie zgniją tak szybko i mogą być dłużej przechowywane. Podobnie zebrane w listopadzie kapusty czy rzepy zachowają świeżość przez kilka miesięcy. Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej wskazuje w swoim kalendarzu sezonowości na produkty, które warto wybrać w konkretnych miesiącach.

GRUDZIEŃ, STYCZEŃ, LUTY

  • brukselka,
  • burak ćwikłowy,
  • cebula,
  • czosnek,
  • fasola,
  • jarmuż,
  • kapusta biała,
  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • por,
  • rzepa,
  • seler,
  • ziemniak.

Po tym czasie zbliżająca się wiosna rozszerzy listę o pierwsze nowalijki. Już w marcu, czyli na mecie zimy, będzie można dostać rzodkiewki, dymkę i sałatę.

Ceny warzyw i owoców na początku zimy

Inflacja nie ominęła sektora warzyw i owoców. Na straganie czy w markecie płacimy więcej za kilogram popularnych produktów. Jeszcze w listopadzie można trafić na ostatnie fasolki szparagowe, kalafiory i cukinie. Ciepła jesień przedłużyła też obecność śliwek. Szeroko dostępne są za to klasyczne polskie sezonówki - marchew, ziemniaki oraz kapusta. Ile kosztują nas sezonowe warzywa i owoce? Sprawdziliśmy na kilku bazarach.

  • brukselka - 7-8 zł,
  • jabłka 2-3 zł,
  • gruszki 4-5 zł,
  • ziemniaki 2-2,5 zł,
  • marchew 3-4 zł,
  • cebula 2-3 zł,
  • kapusta 5-6 zł za główkę,
  • buraki 3 zł/kg,
  • por 2-2,5 zł/szt.,
  • pietruszka - 8 zł/kg,
  • rzepa 3-4 zł.

Oto najpopularniejsze zimowe warzywa i owoce:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sezonowe warzywa i owoce. Co jeść zimą? Zobacz krajowe produkty, które znajdziesz na bazarach w grudniu, styczniu i lutym - Strefa Agro

Wróć na bochnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto