Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Taki na co dzień jest Jacek Superczyński. To kandydat na burmistrza Gąsawy

NOWE
NASZA AKCJA
Taki na co dzień jest Jacek Superczyński. To kandydat na burmistrza Gąsawy

Policyjny pies Radler odnalazł zaginioną legniczankę, ratując jej życie

NOWE
Policyjny pies Radler odnalazł zaginioną legniczankę, ratując jej życie

Polecamy

Netflix przestanie działać na tych telewizorach! Zobacz, dlaczego

Netflix przestanie działać na tych telewizorach! Zobacz, dlaczego

Zaakceptuj „złote blizny” w swoim życiu. Kintsugi uczy naprawiać garnki... i życie

Zaakceptuj „złote blizny” w swoim życiu. Kintsugi uczy naprawiać garnki... i życie

Policjanci z Brzeska zatrzymali dwóch mężczyzn poszukiwanych listami gończymi

Policjanci z Brzeska zatrzymali dwóch mężczyzn poszukiwanych listami gończymi