18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Smaki regionu: kukiełki z Uszwi od teraz z certyfikatem

Małgorzata Więcek-Cebula
Zofia Babraj i Wanda Cichostępska z Uszwi prezentują tamtejsze kukiełki
Zofia Babraj i Wanda Cichostępska z Uszwi prezentują tamtejsze kukiełki Małgorzata Więcek-Cebula
Kręcona jak warkocz kukiełka z Uszwi stała się certyfikowanym produktem regionalnym. Od teraz może być produkowana tylko w Uszwi. Jej nazwa jest od teraz prawnie chroniona.

- To wspaniała, lekka bułeczka, która smakuje jak żadne inne pieczywo - zapewnia Zofia Babraj z Uszwi, która kukiełki wypieka od wielu lat.

I nie jest jedyna. W uszewskich domach, zwłaszcza tych, gdzie kultywuje się tradycje, kukiełki są wypiekane od pokoleń. Receptura pochodzi z XIV stulecia. Według legendy, to król Kazimierz Wielki nadał przywilej wypieku kukiełek mieszkańcom Uszwi w zamian za pomoc, jaką okazali stacjonującym wojskom królewskim, żywiąc je głównie właśnie tym pieczywem. Nie wiadomo jednak, dlaczego podłużną bułkę nazywa się kukiełką.

- Być może wzięło się to z tego, że bardzo często jest prezentem dla rodziny, w której urodziło się dziecko? - zastanawia się Wanda Cichostępska.

Ten zwyczaj przetrwał w Uszwi do dziś. W wielu domach młode mamy dostają w prezencie od najbliższych właśnie taką lekką, pszenną bułkę, gdy na świat przyjdzie ich potomstwo.

Kukiełki cieszą się w Uszwi dużą popularnością. Nic więc dziwnego, że mieszkańcy wioski postarali się, by ten przysmak znalazł się na ministerialnej liście produktów regionalnych. W całej Małopolsce takich produktów jest dokładnie 101. Wśród nich są chleby, wędliny, ciasta, a także napoje alkoholowe, jak choćby śliwowica.

Smaki regionu

Na liście produktów regionalnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi znajduje się ponad 100 produktów z Małopolski.
Z regionu tarnowskiego jest ich kilkanaście. To m.in. kukiełka uszewska, ale także "susorki iwkowskie" czyli suszone owoce śliwy, jabłek i gruszek, chleb żarnowy z Łomnej, chleb żytni, wiśnicki rosół polski przygotowywany według receptury kucharza księcia Lubomirskiego, a także śliwowica wyborna z Chełmu koło Bochni.

Stara receptura pieczenia kukiełki

Kukiełka uszewska przygotowywana jest według starej receptury przekazywanej w uszewskich domach z pokolenia na pokolenie.
Aby ją przygotować, potrzebujemy mąki pszennej, drożdży, wody i soli. Najpierw należy zrobić zaczyn z mąki, wody i drożdży, który trzeba odstawić do ciepłego miejsca na 60 minut. Następnie dodaje się mąkę i wyrabia ciasto. Uformowaną kukiełkę (spleciony warkocz) smaruje się glazurą (mąka rozpuszczona w wodzie z cukrem).


Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z regionu. Zapisz się do newslettera!

Ogród: co posadzić, żeby dużo nie podlewać?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3