Posiłki mają być smaczne i świeże, ma być w nich więcej owoców, warzyw i świeżych produktów, jakości jedzenia ma dopilnować dietetyk zatrudniony przez szpital. Celem pilotażu jest lepsze żywienie pacjentów i łatwiejszy dostęp do porad żywieniowych udzielanych przez dietetyków. Fundusz przeznacza na poprawę diety pojedynczego pacjenta w szpitalu dodatkowe 25,62 zł dziennie. To pieniądze, które uzupełnią kwotę dotychczas przeznaczaną przez placówkę na karmienie chorych. Śniadania i obiady oraz 7-dniowe jadłospisy można codziennie oglądać na stronach szpitali w Łódzkiem.
Jakie warunki musiał spełnić szpital, by podpisać umowę z NFZ na realizację programu?
Do programu mogły przystąpić szpitale, które spełniły warunki Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 26.09.2023 r. w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach – „Dobry posiłek”. Szpital składał do dyrektora Łódzkiego Funduszu wniosek wraz z deklaracją, że program pilotażowy będzie realizowany zgodnie ze sposobem realizacji i warunkami określonymi w rozporządzeniu. Szpital musi m.in. zatrudnić na okres trwania programu osobę planującą dietę (dietetyka) o odpowiednich kwalifikacjach.
Na jakich zasadach działa pilotaż?
Posiłki przeznaczone dla pacjentów są przygotowywane na podstawie jadłospisu opracowanego przez osobę planującą dietę, zapewniającego urozmaicenie potraw i zbilansowanie wartości składników odżywczych w diecie. Szpital ma obowiązek opracowywać jadłospisy na co najmniej 7 dni, a także publikować je na stronie internetowej szpitala. Na swojej stronie internetowej, codziennie w dni robocze, musi zamieszczać także zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu - informuje Anna Leder, rzeczniczka prasowa NFZ w Łodzi.
Dodatkowo osoba planująca dietę na zlecenie lekarza udziela pacjentom porad żywieniowych.
Dlaczego dobry posiłek dla chorego jest taki ważny?
Odpowiednia dieta w szpitalu powinna być integralną częścią całego procesu leczenia, a właściwa ocena stanu odżywienia i wdrażanie odpowiedniego sposobu żywienia istotnym elementem zwiększenia szans chorych na wyzdrowienie, poprawę skuteczności leczenia zachowawczego i chirurgicznego oraz zmniejszenie ryzyka powikłań i skrócenie czasu gojenia się ran pooperacyjnych. Dobrze odżywiony pacjent szybciej powraca do zdrowia i tym samym może krócej przebywać w szpitalu, co korzystnie wpływa na jego ogólny stan zdrowia fizycznego i psychicznego, a także obniża całkowity koszt leczenia.
Po zrealizowaniu świadczeń opieki zdrowotnej z uwzględnieniem stawki w wysokości 25,62 zł za osobodzień pobytu w szpitalu pacjenta szpital rozlicza się z NFZ - wyjaśnia Anna Leder. - Stawka 25,62 zł to dodatkowe pieniądze przeznaczane na realizację programu pilotażowego, są uzupełnieniem środków dotychczas przeznaczanych przez szpital na wyżywienie pacjentów.
Na najbliższe pół roku, czyli do końca trwania pilotażu, Łódzki NFZ wyda na wsparcie programu "Dobry posiłek" 35 milionów złotych.
Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?