Duże śniadanie nie pomaga schudnąć
Wrześniowa odsłona Targu Regionalnego w Tarnowie
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
KGW w Joninach częstowało pysznymi Prołziokami
"Prołzioki", które promowano podczas niedzielnego targu, zostały w 2013 roku wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Małopolskiego. To placki pochodzące z Kowalowej, pieczone na blasze. Nazwa pochodzi od jednego z ich składników - sody oczyszczonej zwanej na terenach południowo-wschodniej Małopolski "prołzą". Oprócz Kowalowej wypiekane są w Joninach i kilku jeszcze miejscowościach gminy Ryglice.
Prołzioki są nieduże, mają około 10 na 8 centymetrów i około pół centymetra grubości. Zazwyczaj mają kształt kwadratu, prostokąta, rombu lub trapezu. Świetnie smakują same, ale najczęściej podawane są z masłem czosnkowym, smalcem z cebulą, smalczykiem z żurawiną, jabłkami i śliwami. Jednym z charakterystycznych sposobów ich serwowania jest "Prołziok na Wypasie" czyli posmarowany zimnym sosejm z cukinii, obłożony sałatą, pomidorami i ogórkami oraz kotlecikiem z łopatki wieprzowej.
Bądź na bieżąco i obserwuj
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?