Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tak się targuje w Tarnowie. Mnóstwo produktów lokalnych, zabawy dla dzieci, muzyka ludowa i inne atrakcje na Targu Regionalnym!

Robert Gąsiorek
Robert Gąsiorek
Na wrześniową odsłonę Targu Regionalnego w Tarnowie przyszło sporo ludzi
Na wrześniową odsłonę Targu Regionalnego w Tarnowie przyszło sporo ludzi Robert Gąsiorek
W niedzielę 25 września odbywa się pierwsza tej jesieni odsłona Targu Regionalnego. Plac przy ul. Giełdowej 15 znów wypełnił się straganami, w których kupić można pyszne owoce, warzywa, miód czy wędliny. Wrześniowy targ odbywa się pod hasłem "Małopolska Tradycja Na Widelcu", a główną rolę odgrywają w nim Proziołki, które serwowały panie z KGW w Joninach. Podczas wydarzenia nie brakowało także zabaw dla dzieci i ciekawych konkursów. Można było również posłuchać występu Zespołu Pieśni i Tańca „Swojacy” z Wierzchosławic. Targ można odwiedzić jeszcze do godz. 16.

Duże śniadanie nie pomaga schudnąć

od 16 lat

Wrześniowa odsłona Targu Regionalnego w Tarnowie

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

KGW w Joninach częstowało pysznymi Prołziokami

"Prołzioki", które promowano podczas niedzielnego targu, zostały w 2013 roku wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Małopolskiego. To placki pochodzące z Kowalowej, pieczone na blasze. Nazwa pochodzi od jednego z ich składników - sody oczyszczonej zwanej na terenach południowo-wschodniej Małopolski "prołzą". Oprócz Kowalowej wypiekane są w Joninach i kilku jeszcze miejscowościach gminy Ryglice.

Prołzioki są nieduże, mają około 10 na 8 centymetrów i około pół centymetra grubości. Zazwyczaj mają kształt kwadratu, prostokąta, rombu lub trapezu. Świetnie smakują same, ale najczęściej podawane są z masłem czosnkowym, smalcem z cebulą, smalczykiem z żurawiną, jabłkami i śliwami. Jednym z charakterystycznych sposobów ich serwowania jest "Prołziok na Wypasie" czyli posmarowany zimnym sosejm z cukinii, obłożony sałatą, pomidorami i ogórkami oraz kotlecikiem z łopatki wieprzowej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na bochnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto