Pacjenci szpitala Szczeklika w Tarnowie za kilka tygodni będą mogli odetchnąć z ulgą. Od wiosny w lecznicy trwa remont kuchni. Dopiero po jego zakończeniu znikną problemy z nie zawsze ciepłym jedzeniem, które chorym dostarcza teraz wynajęta firma.
- Czasem jadam letni, albo zimny obiad. Mam nadzieję, że ta sytuacja nie potrwa długo. Dobrze, że rodzina dowozi z domu jedzenie - mówi jedna z pacjentek.
Wiozą przez podwórko
Powrót do gorących i smacznych posiłków serwowanych na miejscu możliwy będzie dopiero po otwarciu nowej szpitalnej kuchni.
Dzięki równoczesnej budowie przewiązki łączącej kuchnią i pozostałą część lecznicy, w drodze na sale chorych posiłki nie będą już przewożone przez podwórze.
Ta część szpitala nie była remontowana od 20 lat. Wyeksploatowane, stare kotły zastąpią wysokiej klasy sprzęty wykorzystywane w gastronomii.
- Zastosowanie nowoczesnych technologii sprawi, że zaoszczędzimy na prądzie i gazie - dodaje Marcin Kuta, dyrektor szpitala im. E. Szczeklika w Tarnowie. W planach jest zakup lodówek, kuchenek i maszynek przyspieszających obieranie jarzyn.
- Będziemy mogli częściej serwować pacjentom różnorodne sałatki, bogate w witaminy - podkreśla Maria Bawół, zastępca dyrektora ds. pielęgniarstwa w lecznicy.
Trzy posiłki za 7 zł
Uruchomienie nowoczesnej kuchni powinno nastąpić w październiku. Modernizacja pochłonie 1,5 mln zł.
- Już nie możemy się doczekać tego terminu. Na pewno będzie zdrowiej i smaczniej - podkreśla Janina Strzałka, pacjentka oddziału rehabilitacji w „Szczekliku”. Gdy ją odwiedziliśmy, 66-latce podano cateringowy obiad: zupę pomidorową, ziemniaki z wątróbką, surówkę z czerwonej kapusty.
Dzienne wyżywienie pacjenta w „starym” szpitalu kosztuje 7-8 zł. Podobna stawka żywieniowa obowiązuje w Szpitalu Wojewódzkim im. św. Łukasza. Własna kuchnia oferuje możliwość wyboru diety wegetariańskiej czy wegańskiej. W menu kapuśniak, potrawka z kurczaka w sosie pomidorowym, ziemniaki.
Z kolei w Centrum Zdrowia Tuchów jedzenie dla pacjentów z psychiatrii i oddziału ginekologiczno-położniczego przygotowywane jest na miejscu, w działającym tam barze. Stawka za trzy posiłki jest tu wyższa - 21 zł. Na obiad serwowany jest m.in. rosół z makaronem, kurczak z ziemniakami i zestaw surówek.
21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?