Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Surowe jajka stosują osoby trenujące, ponieważ są źródłem...
fot. liudmilachernetska/123rf.com

Najzdrowsze i najsmaczniejsze jajka. Które są lepsze – sadzone czy jajecznica? Przyrządź je w ten sposób, aby wydobyć z nich cenne wartości

Miejsce 5. Jajka surowe

Surowe jajka stosują osoby trenujące, ponieważ są źródłem czystego białka, a także lektorzy czy piosenkarze ze względu na nawilżanie przez nie błon śluzowych. Jednak surowe jajka to nie tylko jajka wypijane prosto ze skorupki, ale też stosowane np. na kogel-mogel czy do przygotowania tiramisu. Niestety, wbrew pozorom jedzenie surowych jajek nie pozwala na przyswojenie wszystkich zawartych w nich składników odżywczych. Dodatkowo istnieje zagrożenie zakażenia groźnymi bakteriami Salmonelli. Jeśli jednak mimo to chcemy spożywać surowe jajka to przed użyciem powinniśmy je wyparzyć we wrzątku. Należy również pamiętać, aby bezpośrednio przed każdym użyciem jajek je umyć.

Zobacz również

Wypadek na drodze ekspresowej S14. Utrudnienia w ruchu kierunku Łodzi

Wypadek na drodze ekspresowej S14. Utrudnienia w ruchu kierunku Łodzi

Na ratunek... stylista Marcin Kwieciński. Kielczanin w popularnym serialu

Na ratunek... stylista Marcin Kwieciński. Kielczanin w popularnym serialu

Polecamy

Majówka pod Tatrami coraz bliżej. Wiemy, jaka będzie pogoda i czy będą wolne miejsca

Majówka pod Tatrami coraz bliżej. Wiemy, jaka będzie pogoda i czy będą wolne miejsca

Moja rodzina nie chce innej surówki z marchewką do obiadu. Nietypowy składnik to hit!

Moja rodzina nie chce innej surówki z marchewką do obiadu. Nietypowy składnik to hit!

Warto dawać nauczycielom prezenty na koniec roku? „Uśmiech ucznia wystarczy”

Warto dawać nauczycielom prezenty na koniec roku? „Uśmiech ucznia wystarczy”