Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjny keks do kawy. Wypróbuj przepis na wypiek, który zawsze się udaje. Oto pyszne i wilgotne ciasto z bakaliami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Tradycyjny keks z bakaliami. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Tradycyjny keks z bakaliami. Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Pyszny, wilgotny keks to wyśmienite ciasto pełne bakalii. Można dodać do niego orzechy włoskie, żurawinę, rodzynki, suszone śliwki czy migdały. Jego przygotowanie może wydawać się trudne, ponieważ bakalie często opadają. Wiem, jak temu zaradzić. Polecam niezawodny sposób i przepis na keks, który zawsze się udaje.

W skrócie:

Keks to pyszne, świąteczne ciasto. Można dodać do niego ulubione suszone owoce i orzechy. By nie opadły na dno ciasta, warto pamiętać o jednym, niezawodnym triku – oprósz bakalie mąką pszenną przed dodaniem do masy. Dzięki temu owoce równo rozłożą się w cieście, a keks będzie smakował wyśmienicie. Pamiętaj także, by masło miało temperaturę pokojową. Utrzyj je z cukrem na puszystą masę.

Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem czy keks jest gotowy – po wbiciu patyczka w ciasto ma on być suchy. Jeśli jednak będzie oblepiony ciastem, to piecz keks jeszcze dodatkowe kilka minut.

Przepis na keks, który zawsze się udaje

Czas przygotowania: ok. 20 minut + 1 godzina pieczenia
Porcja na dużą keksówkę.
Poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • ok. 70 ml mleka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 460 g bakalii (żurawina, rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, suszone śliwki, orzechy włoskie, migdały) + 1 łyżka mąki pszennej.

Jak zrobić tradycyjny keks pełen bakalii?

  1. Przygotuj bakalie: orzechy posiekaj, suszone śliwki pokrój w paseczki, połącz wszystkie bakalie w misce, dodaj 1 łyżkę mąki pszennej i wymieszaj.
  2. Do miski przesiej pół kg mąki, wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  3. Utrzyj masło z cukrem, na puszystą masę.
  4. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku.
  5. Dodaj mleko i całą mąkę.
  6. Na koniec wsyp bakalie i wymieszaj już łyżką.
  7. Przełóż keks do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę – pod koniec pieczenia, jeśli ciasto mocno się przyrumieniło, przykryj je arkuszem papieru do pieczenia.
  9. Wystudzone posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.

Zobacz także inne przepisy na ciasta ze Strony Kuchni:

Nie ubrudź się podczas gotowania!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Tradycyjny keks do kawy. Wypróbuj przepis na wypiek, który zawsze się udaje. Oto pyszne i wilgotne ciasto z bakaliami - Strona Kuchni

Wróć na bochnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto