Wyborne pączki Marii Ochorowicz-Monatowej. Wyśmienity przepis sprzed 100 lat. Sprawdź, jak zrobić deser jak od babci

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Znana kucharka zachęcała do wlania kieliszku araku do ciasta.
Znana kucharka zachęcała do wlania kieliszku araku do ciasta. polona.pl/domena publiczna/Karolina Misztal/PolskaPress
Szukacie starego, tradycyjnego przepisu na pączki? Z pomocą może przyjść „Uniwersalna książka kucharska” Marii Ochorowicz-Monatowej, opublikowana w 1910 roku, która była skarbnicą wiedzy wielu gospodyń domowych. Przyświecała jej myśl: „W zdrowym ciele, zdrowa myśl”. Przyjrzeliśmy się jej przepisowi na pączki wyborne, które robiły nasze babcie.

W skrócie

Maria Ochorowicz-Monatowa urodziła się w 1866 roku. Najpierw wyszła za mąż za filozofa Juliusza Ochorowicza, następnie za krytyka literackiego Henryka Monata. W jej „Uniwersalnej książce kucharskiej” znajdziemy ponad 2200 przepisów na posiłki skromne i bardziej wyszukane. Są też ilustracje i kolorowe tablice, a wydawnictwo zostało wyróżnione na wystawie higienicznej w Warszawie.

W książce były też zawarte obszerne informacje o zastawie stołowej, zasadach przyjmowania gości i sposobie składania serwet. Jednak celebrując karnawał, warto zajrzeć do rozdziału poświęconego deserom.

Wyborne pączki - przepis Marii Ochorowicz-Monatowej

Liczba porcji: około 12 sztuk.
Stopień trudności: średni.
Składniki:

  • 250 ml słodkiej śmietanki,
  • 12 żółtek,
  • 5 łyżek stołowych świeżego masła,
  • 6 łyżek cukru,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 500 g mąki pszennej krupczatki,
  • kieliszek (50 ml) araku.

Jak zrobić pączki Marii Ochorowicz-Monatowej?

Przygotowanie :
Przepis zamieszczamy zgodnie z pisownią oryginalną.

  1. Do ćwierć litra słodkiej śmietanki lekko zagrzanej, ale nie przegotowanej, wbić 12 żółtek, 5 łyżek stołowych sklarowanego młodego masła, 6 łyżek miałkiego cukru, 4 dkg drożdży, posolić i wszystko doskonale razem ubić na pianę, potem wsypać 1 ft. ryżanej suchej mąki, wlać kieliszek araku.
  2. Wybijać łyżką na misce uważając, aby ciasto było tak wolne jak kładzione kluski.
  3. Gdy dostanie pęcherzyków, postawić w ciepłem miejscu do wyrośnięcia na całą godzinę, a potem wyrzucić na stolnicę i wyrabiać pączki jak poprzednie.
  4. Do smalcu, na którym się mają smażyć, dodać przed stopieniem dobrą łyżkę wody, a nie przypalają się i dobrze się smażą.

Pączki jak od babci

Przepisy na tłusty czwartek Maria Ochorowicz-Monatowa zamieściła w dziale legumin słodkich. Tam znajdziemy najróżniejsze budynie, kremy i ciastka do kawy. Wśród słodkości wymieniane są przepisy na różnego rodzaju ptysie, pączki drożdżowe parzone, chrusty i faworki bez białek. Próbując wykonać przepis na wyborne pączki warto pamiętać, że funt mąki to około 500 g. Określenie mąka ryżana sucha prawdopodobnie odnosi się do mąki pszennej podobnej do krupczatki, a nie mąki ryżowej. Natomiast określenie młode masło oznaczało jego świeżość.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Materiał oryginalny: Wyborne pączki Marii Ochorowicz-Monatowej. Wyśmienity przepis sprzed 100 lat. Sprawdź, jak zrobić deser jak od babci - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na bochnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie