Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podstawowy przepis na pierogi, które większość z nas pamięta...
fot. 123rf

Za tymi przysmakami naszych babć tęsknimy, czyli nostalgia food. Tradycyjne przepisy na pierogi i inne dania

Pierogi przepis babci

Podstawowy przepis na pierogi, które większość z nas pamięta z dzieciństwa to te przygotowywane z mąki pszennej.

Składniki:
400 g mąki
1-2 żółtka
2 łyżki masła
szczypta soli
ok. 60 ml przegotowanej wody

Mąkę przesiewamy na stolnicę, a masło roztapiamy w garnuszku, po czym odstawiamy do przestudzenia. W mące robimy dołek i wbijamy żółtka, dodajemy sól i masło oraz wodę. Wyrabiamy ciasto, by było gładkie i elastyczne.

Babcie często zawijały ciasto w ściereczkę i dawały mu "odpocząć" przez ok. pół godziny.

Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, by nie kleiło się do stolnicy. Wykrawamy kółka, np. szklanką, nakładamy farsz i sklejamy boki. Gotujemy w osolonej wodzie.

Zobacz również

Karambol na Dolnym Śląsku! Zderzyło się pięć samochodów, dwie osoby ranne | ZDJĘCIA

Karambol na Dolnym Śląsku! Zderzyło się pięć samochodów, dwie osoby ranne | ZDJĘCIA

Pierwsza sesja Rady Gminy w Nowym Kawęczynie. Wójt został zaprzysiężony po raz ósmy

Pierwsza sesja Rady Gminy w Nowym Kawęczynie. Wójt został zaprzysiężony po raz ósmy

Polecamy

Rozwój małych gospodarstw. Więcej pieniędzy za ubiegły rok. Kiedy nabór 2024?

Rozwój małych gospodarstw. Więcej pieniędzy za ubiegły rok. Kiedy nabór 2024?

Zachwycające Gorges du Verdon, czyli europejski Wielki Kanion

Zachwycające Gorges du Verdon, czyli europejski Wielki Kanion

Domowa konfitura z rabarbaru. Jest tak dobra, że można się uzależnić

Domowa konfitura z rabarbaru. Jest tak dobra, że można się uzależnić