SKŁADNIKI CIASTO
- 150 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 125 g schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem
- łyżka wody
NADZIENIE
- 350 g tłustego twarogu
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 3 jajka
- 125 g cukru
- 500 g świeżych malin lub innych sezonowych owoców
WYKONANIE
Składniki na ciasto szybko zagnieść, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki na tarte o średnicy ok. 21 cm. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć ponownie do lodówki na ok. 15 minut. Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Do foremki z ciastem włożyć kawałek folii aluminiowej i wsypać fasolki, które obciążą ciasto podczas pieczenia. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika. Po 15 minutach usunąć folie i fasolki i piec kolejne 15 minut. Nadzienie utrzeć na gładką masą twaróg ze śmietanką, jajkami i cukrem. Gotowe nadzienie wyłożyć na podpieczony spód i wstawić tarte do piekarnika. Piec przez 35 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzone ciasto udekorować malinami lub innymi owocami sezonowymi.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?