MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas...
fot. draghicich/123RF

Często czujesz ból gardła? Być może spożywasz produkty, które powodują podrażnienie i nasilają stan zapalny. Sprawdź, co szkodzi gardłu

Twarde i suche pokarmy

Twarde i bardzo suche pokarmy mają to do siebie, że podczas gryzienia pękają na mniejsze kawałki o bardzo ostrych brzegach. Takie pokarmy zwiększają ryzyko podrażnienia gardła, a w skrajnych przypadkach mogą się również wbić w błonę śluzową, a tym samym stworzyć miejsce wniknięcia różnego rodzaju bakterii. Zaleca się, aby pokarmy takie jak sucharki, suchy chleb czy chipsy dokładnie przeżuwać, aż staną się mocno rozdrobnione.

Zobacz również

VII Świętokrzyski Maraton Bocci w Masłowie. Będą rywalizować zawodnicy z całej Polski

VII Świętokrzyski Maraton Bocci w Masłowie. Będą rywalizować zawodnicy z całej Polski

Tłumy witały obraz Matki Bożej Częstochowskiej w parafii św. Stanisława w Wieluniu

Tłumy witały obraz Matki Bożej Częstochowskiej w parafii św. Stanisława w Wieluniu

Polecamy

Cud przed śmiercią? To dzieje się u co 3. pacjenta z demencją

Cud przed śmiercią? To dzieje się u co 3. pacjenta z demencją

Nasza skóra latem wymaga szczególnej troski. Jak o nią dbać?

Nasza skóra latem wymaga szczególnej troski. Jak o nią dbać?

Co oznacza imię Zofia? Jest wyjątkowe na skalę światową

Co oznacza imię Zofia? Jest wyjątkowe na skalę światową