W skrócie:

Ciasto warstwowe. Deser z delicjami i galaretką
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ciasto Shrek. Moi goście jednogłośnie stwierdzili, że to prawdziwy przysmak. Ciasto jest lekkie, owocowe i w sam raz słodkie. Do tego wygląda zjawiskowo. Jego nazwa pochodzi od popularnej bajki i tak jak mówił jej główny bohater, skrywa w sobie wiele pysznych warstw. Zrobisz je bez trudu, jest proste i nie wymaga wiele pracy. Trzeba uzbroić się jedynie w cierpliwość, ponieważ każdy krem musi mieć czas by stężeć w lodówce. Jednak jego smak jest zdecydowanie tego wart. Gorąco polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić ciasto Shrek.
Przepis na ciasto Shrek
czas przygotowania: ok. 3 godziny (trzeba czekać aż masy stężeją)
porcja na: dużą blaszkę
poziom trudności: łatwy
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka,
- 140 g mąki pszennej,
- 130 g cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka octu 10%,
- 1 łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej,
zielony krem:
- 900 ml zielonego soku owocowego,
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe,
- 1 galaretka zielona np. kiwi,
śmietanowy krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%,
- 1 galaretka cytrynowa,
- 200 ml wody,
dodatki:
- ok. 20 delicji w ulubionym smaku np. wiśniowym,
- 2 galaretki zielone np. kiwi
- 800 ml wody (do galaretki),
- do nasączenia biszkoptu: 2 łyżki przegotowanej wody, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka cukru.
Jak zrobić ciasto Shrek z delicjami. Przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie biszkoptu:
- Rozdziel żółtka od białek.
- Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem.
- Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym.
- Do ubitej piany z białek dodaj żółtka.
- Zmniejsz obroty z miksera i wsypuj porcjami mąkę. Miksuj tylko do połączenia składników.
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz biszkopt w 170 stopniach ok. 35 minut.
- Gotowy biszkopt wyjmij z blaszki i wystudź.
Przygotowanie zielonego kremu:
- Ponad połowę soku zagotuj.
- Resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej do gotującego się soku.
- Pogotuj budyń ok. minutę.
- Zdejmij garnek z ognia i wsyp galaretkę w proszku, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Wystudzony biszkopt nasącz wodą z sokiem cytrynowym i cukrem.
- Jeszcze ciepły zielony krem wyłóż na biszkopt.
- Na kremie ułóż delicje, czekoladą do góry.
- Wystudź i wstaw do lodówki, na pół godziny.
Przygotowanie śmietankowego kremu i udekorowanie ciasta:
- Rozpuść cytrynową galaretkę w 200 ml wrzątku, wystudź.
- Ubij śmietankę.
- Do ubitej śmietanki wlewaj porcjami przestudzoną cytrynową galaretkę. Miksuj na małych obrotach.
- Przełóż krem na ciasto, wyrównaj i schowaj do lodówki.
- Na koniec rozpuść zielone galaretki w 800 ml wody, wystudź. Gdy galaretka zacznie tężeć, udekoruj nią wierzch ciasta.
- Ciasto należy schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny lub nawet przez całą noc. Smacznego!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- W jakiej kondycji jest polskie kino? Co będziemy oglądać? Podsumowanie 48. FPFF
- Kolejna katastrofa samolotu z wagnerowcami? Dokładnie miesiąc od śmierci Prigożyna
- Groźne oblicze AI. Nagie zdjęcia nieletnich dziewczynek trafiły do sieci
- Czy znasz instrukcję obsługi lasu? Za te rzeczy możesz dostać mandat! QUIZ