Jakie rodzaje pizzy możesz dostać w pizzeriach w Bochni?
Pizza rzymska
To rodzaj pizzy posiadający chrupiące ciasto i większą ilość dodatków. Najczęściej są to: szynka parmeńska, pomidory, pieczarki, oliwki, świeże zioła i mozzarella. Podczas wyrabiania ciasta dodawana jest woda w mniejszej ilości i odrobina tłuszczu. Pizzę rzymską wypieka się w nieco niższej temperaturze, w 350 stopniach, w czasie około 3 minut. Na pewno znajdziesz ją w pizzeriach w Bochni.
To warto wiedzieć
Pizza amerykańska
Pizza tego typu ma kilka wspólnych cech z oryginalną pizzą włoską, ale generalnie jest zupełnie inna. Posiada ona grubsze ciasto, wyrabiane również ręcznie. Do jego wykonania wykorzystuje się wysokoglutenową mąkę, wodę, drożdże i sól. Posiada w swoim składzie znaczną ilość dodatków, a podstawą jest słodki, pomidorowy sos. Znajdziemy tam również mięso, np. szynka, kurczak, pepperoni, salami. Zaś warzywa na niej to papryka, kukurydza, pieczarki. Typowym, amerykańskim dodatkiem jest ananas.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Bochni, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Bochni
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Alternatywa dla pizzy
Mimo to, że pizza jest bardzo popularna i smaczna, nie każdy może ją jeść ze względu na wysoką kaloryczność. Możesz samodzielnie wykonać zdrowszą wersję pizzy w domu używając przy tym następujących zamienników:
- zamiast mąki możesz użyć np. płatków owsianych, kalafiora, cukinii lub bakłażana
- wybieraj chude rodzaje mięsa
- zadbaj o to, by na twojej pizzy pojawił się ser z jak najmniejszą ilością tłuszczu
Fit pizza z kalafiora
Składniki:
- jeden ugotowany kalafior
- jedno małe jajko
- pół łyżeczki soli
- 50g tartego sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
- sos pomidorowy
- szczypta pieprzu
- dodatki, np. świeża rukola lub bazylia, oliwki, pomidorki koktajlowe
Sposób przygotowania:
- kalafior ugotuj i wystudź
- zmiksuj kalafior i odciśnij powstałą pulpę z nadmiaru wody
- do masy wbij jajko, dodaj starty ser
- przypraw, na wierzch połóż dodatki i piecz ok. 12 minut
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?