Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przy tym daniu się nie napracujesz. Tort sushi jest przepyszny i efektowny, a jego przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Przygotowanie tortu sushi nie wymaga wiele wysiłku
Przygotowanie tortu sushi nie wymaga wiele wysiłku Getty images/zdjęcie ilustracyjne
Jeśli uwielbiasz sushi, ale nie chcesz spędzać czasu na pracochłonnym zawijaniu rolek, przygotuj pyszną alternatywę tego dania, czyli tort sushi. Przy tym efektownym daniu wcale się nie napracujesz, ale zachwycisz nim swoich gości.

W skrócie

Tort sushi to efektowna, ale prosta do przygotowania potrawa, idealna na domowe imprezy, np. z okazji sylwestra. Wymaga mniej pracy niż tradycyjne sushi, ponieważ nie trzeba zwijać rolek. Smak natomiast pozostaje ten sam. Możemy modyfikować składniki i dodawać swoje ulubione produkty. Cały sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu ryżu do sushi, który najpierw trzeba dokładnie opłukać, a następnie ugotować w wodzie w proporcji 1:1.

Tort sushi – efektowna przekąska na imprezę

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja: 4-8 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • dwie szklanki ryżu do sushi,
  • 4 łyżki octu ryżowego,
  • 4 łyżki cukru,
  • łyżeczka soli,
  • awokado,
  • ogórek,
  • liście nori,
  • serek śmietankowy,
  • wędzony łosoś,
  • biały sezam,
  • wasabi,
  • marynowany imbir.

Jak przygotować tort sushi?

  1. Najpierw dokładnie opłukałam ryż na sitku.
  2. Ryż zalałam dwoma szklankami wody. Gotowałam na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie zostawiłam ryż jeszcze na 15 minut. W trakcie gotowania nie należy mieszać ani solić ryżu.
  3. Gdy ryż się gotował, przygotowałam zaprawę. Dwie łyżki octu wymieszałam z dwoma łyżkami cukru i łyżeczką soli.
  4. Dodałam zaprawę do ryżu, delikatnie wymieszałam i zostawiłam aż ryż zupełnie ostygł.
  5. W tortownicy ułożyłam warstwę ryżu, na której ułożyłam liście nori.
  6. Posmarowałam tę warstwę
  7. Na tej warstwie ułożyłam plastry łososia, pokrojone awokado i plasterki ogórka.
  8. Położyłam kolejną warstwę ryżu.
  9. Wierzch tortu posmarowałam serkiem śmietankowym i posypałam białym sezamem.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przy tym daniu się nie napracujesz. Tort sushi jest przepyszny i efektowny, a jego przygotowanie nie wymaga dużo wysiłku - Strona Kuchni

Wróć na bochnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto