MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kanapka albo sałatka z pomidorem, nie mówiąc już o pysznej...
fot. Alexas_Fotos (pixabay.com)

Te warzywa uważamy za typowo polskie, ale zawdzięczamy je rdzennym Amerykanom. Zobacz, czego nie mielibyśmy, gdyby nie oni

Pomidory

Kanapka albo sałatka z pomidorem, nie mówiąc już o pysznej pomidorówce wydają się wyjątkowo swojskim i tradycyjnym jedzeniem. Jednak również i te warzywa nie były znane w Europie przed odkryciem Ameryki. Aztekowie w Meksyku uprawiali kilka ich odmian i wykorzystywali w kuchni na różne sposoby.

Stamtąd trafiły do Europy w XVI wieku i zostały opisane jako rodzaj bakłażana w czerwonym lub żółtym kolorze. Od tego ostatniego wzięła się nazwa „pomidor" – z włoskiego „pomi d'oro" czyli „złote jabłka". Jednak dość długo pomidory były traktowane jako rośliny ozdobne i sadzone na rabatach kwiatowych.

Zobacz również

Sowia rodzina zamieszkała na zamkowym dziedzińcu

NOWE
Sowia rodzina zamieszkała na zamkowym dziedzińcu

Uroczyste absolutorium uczniów SP w Kaźmierzu na Kolorowym Uniwersytecie UAM

NOWE
Uroczyste absolutorium uczniów SP w Kaźmierzu na Kolorowym Uniwersytecie UAM

Polecamy

Uwaga! Nadchodzą letnie fale upałów w Europie. Czy warto odwołać lub przełożyć urlop?

Uwaga! Nadchodzą letnie fale upałów w Europie. Czy warto odwołać lub przełożyć urlop?

Alkohol zdrowy na serce? Ten mit zabija. Nawet czerwone wino może prowadzić do zawału

Alkohol zdrowy na serce? Ten mit zabija. Nawet czerwone wino może prowadzić do zawału

Pyszne, pożywne i zdrowe. Takie śniadanie zachwyci całą rodzinę

Pyszne, pożywne i zdrowe. Takie śniadanie zachwyci całą rodzinę