Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Włoskie paluszki chlebowe grissini na przystawkę. Wypróbuj przepis do serów i wędlin. Idealna przekąska na imprezę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Włoskie grissini to chlebowe paluchy o kształcie patyków. Najczęściej podaje się je w ramach przystawki.
Włoskie grissini to chlebowe paluchy o kształcie patyków. Najczęściej podaje się je w ramach przystawki. gettyimages.com/homydesign/zdjęcie ilustracyjne
Domowe paluchy chlebowe to sposób na elegancką przystawkę. Włosi tradycyjnie podają ją do deski serów z plastrami szynki parmeńskiej. Domowe paluchy chlebowe można ozdobić przed pieczeniem sezamem, czarnuszką lub grubą solą. Zobacz przepis na włoskie grissini idealne na domówkę w gronie przyjaciół.

W skrócie

Grissini to proste paluszki wykonane z ciasta chlebowego lub na pizzę. Pochodzą z włoskiego regionu Piemont. Nazwa wzięła się od włoskiego słowa oznaczającego gałązkę. Paluszki były pieczone, gdy zostawało ciasto chlebowe i miały służyć za bardziej poręczną alternatywę wobec bagietek. Ciasto na grissini oryginalnie przygotowuje się na bazie oliwy z oliwek, choć można zamienić je na olej rzepakowy. Poznaj przepis na domowe paluszki chlebowe grissini.

Grissini – przepis na słoną przekąskę

Liczba porcji: około 28 sztuk.
Czas przygotowania: 3 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 ml wody,
  • 25 g oleju lub oliwy z oliwek,
  • 7 g suszonych drożdży,
  • 375 g mąki pszennej typ 00,
  • 5 g soli.

Do posmarowania:

  • 10 ml wody,
  • 1 jajko.

Dodatki:

  • 5 g sezamu,
  • 5 g czarnuszki,
  • sól gruboziarnista,
  • drobno starty parmezan.

Jak zrobić grissini?

Przygotowanie:

  1. Wodę i oliwę lub olej należy wlać do kubka. Do miski należy przesiać mąkę, dodać suszone drożdże i sól.
  2. Przygotowany płyn trzeba wlać do mąki i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto na paluchy chlebowe można także zagnieść przy pomocy robota kuchennego. Potrawa to około 10 minut.
  3. Powstałe ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie ciasto trzeba krótko zagnieść i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  4. Następnie ciasto dzielimy na 20 g porcje i rozciągamy je na kształt podłużnego patyczka.
  5. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia, na nim wyłożyć powstałe paluchy grissini i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  6. Piekarnik należy nagrzać do 180° Celsjusza. Paluszki należy posmarować rozmieszanym jajkiem z wodą i na wierzchu posypać ulubionym dodatkiem np.: sezamem lub czarnuszką.
  7. Grissini należy piec przez 10 minut, aż będą rumiane i chrupiące.

Zastosowanie grissini w kuchni

Domowe grissini to przysmak, który można podawać podczas przyjęcia z sosami. Szczególnie polecamy serwowanie go z hummusem, pastą z soczewicy lub sosem czosnkowym. Grissini to także alternatywa wobec tradycyjnego chleba, który można podawać do zupy. Paluszki grissini to także pyszne uzupełnienie zdrowych sałatek na bazie świeżych warzyw lub surówek np.: z selera korzeniowego.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Włoskie paluszki chlebowe grissini na przystawkę. Wypróbuj przepis do serów i wędlin. Idealna przekąska na imprezę - Strona Kuchni

Wróć na bochnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto