Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bochnia: podglądali profesjonalistów

Małgorzata Więcek-Cebula
Uczniowie podglądali najlepszych w branży
Uczniowie podglądali najlepszych w branży archiwum szkoły
O najnowszych trendach w gastronomii i hotelarstwie, nowoczesnych technologiach, które ułatwiają przygotowanie smacznych potraw, a także kulinarnej wiedzy i cukierniczej fantazji rozmawiali z wystawcami XIV Międzynarodowych Targów Euro Gastro uczniowie Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Ośrodku Szkolno – Wychowawczym w Bochni.

Wyjazd do Centrum Targowo–Kongresowego MT Polska
w Warszawie, gdzie odbywała się ta największa branżowa impreza był możliwy dzięki dofinansowaniu z Programu Operacyjnego „Kapitał Ludzki” w ramach projektu „DAĆ SZANSĘ” Niepełnosprawny sprawnym pracownikiem.

– Teoretyczna wiedza i zajęcia praktyczne nie wystarczą, aby dobrze przygotować uczniów do wejścia w niełatwy rynek pracy. Dlatego właśnie program rozwojowy szkoły, realizowany w ramach projektu unijnego zakłada wyjazdy na targi branżowe, gdzie można się zapoznać z najnowszą ofertą produktów, usług i rozwiązań dla gastronomii – twierdzi Teresa Jaszczyńska, dyrektor Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Bochni.
Słowa te potwierdzają pracownicy branży gastronomicznej, którzy specjalnie dla szkół poświęcili jeden dzień targów. Dzięki temu uczniowie na własne oczy mogli się przekonać, jak nowoczesne technologie ułatwiają pracę.

– Wiedza, fantazja i dobry smak są oczywiście niezbędne, jednak technika bardzo ułatwia przygotowanie potraw. Przykładem może być VarioCooking, który ma wbudowaną tzw. inteligencję kulinarną. W urządzeniu wybiera się przyciskiem rodzaj produktu, a proces gotowania i smażenia przebiega automatycznie. Nie ma obawy, że potrawa się przypali lub rozgotuje – opowiada Daniel Grzesiak.

Takich technologicznych nowości na targach było wiele. I trzeba przyznać, że była to jedyna okazja, aby z nimi się zapoznać. Tak nowoczesne wyposażenie jest poza sferą marzeń nauczycieli prowadzących zajęcia w szkolnych pracowniach, jak i wielu przedsiębiorców zajmujących się działalnością gastronomiczną. Ponadto, prezentacja sprzętu miała kulinarną oprawę, połączoną z degustacją potraw. Udało się też – choć to tajemnica kuchni – zdobyć przepisy na potrawy, które zadowolą niejedno delikatne podniebienie.
Dodatkowym atutem targów był bogaty program imprez towarzyszących, jak choćby konkurs „Kulinarny Talent 2010”, który prowadził znany mistrz kuchni Robert Sowa, czy też adresowane do miłośników „małej czarnej” IX Mistrzostwa Polski Baristów. Ta ostatnia propozycja cieszyła się sporym zainteresowaniem, a uczniom dostarczyła wiedzy o gatunkach, sposobach parzenia i serwowania kawy.

O randze imprezy świadczy fakt, że przez targowe stoiska przewinęło się ponad dwadzieścia tysięcy zwiedzających, a tajemnice dobrego smaku zdradzali najlepsi polscy kucharze, cukiernicy, kelnerzy, bariści i barmani. Ci ostatni zgotowali dla uczestników targów prawdziwe show, zachwycając publiczność wręcz akrobatycznymi umiejętnościami podczas przyrządzania drinków. I na tym można poprzestać, gdyż efektów tej widowiskowej pracy nikt nie próbował.
Można było natomiast spróbować swoich sił w obsłudze programów komputerowych oferowanych przez LSI Software, które znakomicie sprawdzają się przy obsłudze zarówno małych lokali, jak i dużych sieci gastronomicznych.
Wyjazd na targi Euro Gastro był współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak przygotować się do rozmowy o pracę?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bochnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto