Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Małopolski Festiwal Smaku w Brzesku. Na Rynku trwało w niedzielę „Pełno…LETNIE Smakowanie”. Zobacz zdjęcia

OPRAC.:
Paweł Michalczyk
Paweł Michalczyk
Małopolski Festiwal Smaku w Brzesku, 18.06.2023
Małopolski Festiwal Smaku w Brzesku, 18.06.2023 UM Brzesko
Kilka tysięcy osób odwiedziło w niedzielę (18 czerwca) brzeski Rynek, który był areną pierwszej odsłony tegorocznego Małopolskiego Festiwalu Smaku „Pełno…LETNIE Smakowanie”. Wydarzenie zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego oraz Urząd Miejski w Brzesku.

Małopolski Festiwal Smaku organizowany jest już po raz osiemnasty. W Brzesku odbył się po raz drugi (wcześniej gościł tam w 2019 roku). Wydarzenie, które w tym roku przebiega pod hasłem „Pełno…LETNIE Smakowanie”, miało swoją inaugurację właśnie w grodzie nad Uszwicą.

Była okazja do skosztowania walorów małopolskiej kuchni regionalnej, w tym także lokalnych produktów, będących specjalnością gminy Brzesko. Jednym z elementów festiwalu był pokaz kulinarny prowadzony przez Andrzeja Polana. Ten wytrawny i ceniony kucharz, będący z wykształcenia … nauczycielem nauczania początkowego, wykorzystując swoje umiejętności pedagogiczne, porwał za sobą liczne rzesze współpracujących z nim uczestników festiwalu. Zwieńczeniem pokazu było uroczyste krojenie pokaźnych rozmiarów tortu.

Koła Gospodyń Wiejskich oferowały gościom festiwalu darmową degustację potraw. Sporą część brzeskiego Rynku zajmowały też stoiska komercyjne przygotowane przez lokalnych wytwórców żywności – między innymi miodów, pieczywa, wędlin, przetworów i wypieków.

Małopolski Festiwal Smaku w Brzesku obejmował też quiz wiedzy o Małopolsce zorganizowanym z wykorzystaniem coraz bardziej popularnej aplikacji online Kahoot. Sporym zainteresowaniem cieszyły się występy profesjonalnego iluzjonisty, a artystyczną ozdobą festiwalu było niewątpliwie widowisko wystawione przez Zespół Pieśni i Tańca Krakowiacy Ziemi Brzeskiej.

Nie zapomniano o dzieciach, dla których przygotowano gry, zabawy i konkursy animacyjne. Dodatkowo dla najmłodszych zorganizowano specjalne warsztaty kulinarne. Do dyspozycji były także tzw. monidło i ścianka urodzinowa.

Kacze udko w sosie śliwkowym i kapusta zasmażana po uszewsku

Przez cały dzień trwała degustacja potraw i przysmaków regionalnych przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich, które jednocześnie uczestniczyły w Konkursie na Najsmaczniejszy Produkt. Komisja konkursowa zadecydowała o przyznaniu pierwszego miejsca Kołu Gospodyń Wiejskich w Uszwi za kacze udko w sosie śliwkowym i kapustę zasmażaną po uszewsku. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Szpilki z Bucza za zwijki mojej babci. Trzecie miejsce przypadło w udziale Kołu Gospodyń Wiejskich ze Sterkowca za młode ziemniaczki z rozmarynem i schab na grzybach leśnych z surówką z czerwonej kapusty.

Przyznano też trzy równorzędne wyróżnienia. Otrzymały je: Koło Gospodyń Wiejskich Tradycja z Jadownik za krokiety z jajecznicą, porem i serem żółtym w towarzystwie czerwonego barszczu, Koło Gospodyń Wiejskich Pozytywnie Zakręceni z Jasienia za tradycyjny pączek nadziewany wątróbką, pietruszką i parmezanem z delikatną nutą żurawiny, Zespół Pieśni i Tańca Porębianie z Poręby Spytkowskiej za kapuśniaczki orkiszowo-ziołowe z kapustą i grzybami oraz Koło Gospodyń Wiejskich Stanisławianki ze Szczepanowa za zupę grzybową z kluseczkami.

Małopolski Festiwal Smaku: gdzie zagości w wakacje 2023

W czasie zbliżających się wakacji zagości jeszcze

  • w Brzeszczach,
  • Suchej Beskidzkiej,
  • Dąbrowie Tarnowskiej,
  • Sromowcach Niżnych,
  • Proszowicach
  • i Wolbromiu.
od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bochnia.naszemiasto.pl Nasze Miasto