W skrócie
Tradycyjne risotto ze szparagami to świetny sposób na zrobienie wiosennego comfort food, czyli jedzenia na pocieszenie. Delikatna konsystencja, chrupiące szparagi, słony parmezan i lekko wyczuwalny posmak białego wina sprawia, że jest to danie dla smakoszy nie tylko o wysublimowanym podniebieniu. Chcąc nadać daniu bardziej polskiego sznytu, zamiast wina można użyć jakościowego cydru, a w miejsce parmezanu wypróbować jeden z polskich serów długo dojrzewających. Zobacz przepis na pyszne risotto ze szparagami.
Risotto ze szparagami – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 50 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 ml bulionu warzywnego,
- 20 g masła,
- 1 szalotka,
- 100 g ryżu arborio,
- 30 ml wytrawnego białego wina,
- 200 g zielonych szparagów,
- 40 g świeżego startego parmezanu,
- 3 g soli,
- 3 g czarnego pieprzu.
Jak zrobić risotto ze szparagami?
Przygotowanie:
- W garnku o grubym dnie trzeba podgrzać bulion warzywny.
- Szalotkę trzeba posiekać na drobną kostkę i podsmażyć w garnku o grubym dnie z rozgrzanym masłem. Szalotkę trzeba smażyć przez 2 minuty, aż się zeszkli.
- Następnie do podsmażonej szalotki trzeba dodać ryż i smażyć przez parę chwil, aż tłuszcz pokryje ryż.
- Kolejnym krokiem jest dolanie do garnka białego wina, cały czas trzeba mieszać, aż alkohol wchłonie się do ryżu.
- Następnie podczas gotowania ryżu trzeba dolewać po 50 ml bulionu, mieszać, a następnie dolewać kolejne 50 ml i dalej mieszać. Proces trzeba powtarzać, aż do momentu wykorzystania całego bulionu i wchłonięcia go przez ryż.
- W międzyczasie trzeba pokroić w plasterki szparagi i dodać je do ryżu, po wlaniu ostatniej porcji bulionu.
- Po kilku minutach, gdy ryż będzie kremowy, a szparagi podgotowane trzeba dosypać stary parmezan, 10 g masła i doprawić solą i pieprzem.
Zobacz także przepis na risotto z szafranem:
Dodatki do risotto ze szparagami
W sezonie warto sięgać po risotto z dodatkiem szparagów i cukinii. Dodając kawałki warzywa, warto wcześniej podsmażyć cukinię pokrojoną w kostkę. Można dodać ją na etapie smażenia ryżu z szalotką. Dzięki temu cukinia w risotto będzie rozpływała się w ustach. Fani mięsa mogą dodać kawałki kurczaka podsmażonego na złoto-brązowy kolor. A miłośnicy grzybów rozsmakują się w risotto ze szparagami i pieczarkami.
Sprawdź także: Łatwy przepis na kremowe risotto z cukinią i boczkiem. Pyszne danie do przygotowania w 30 minut
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?